Autor: MJ Objavljeno: 02.09.2023. 23:17

BMW Vision Neue Klasse: nova električna serija 3

BMW Vision Neue Klasse

S novim konceptom Vision Neue Klasse, BMW najavljuje izgled buduće generacija vozila, a u BMW- ističu kako Neue Klasse već 2025. na cestu donosi mobilnost sljedećeg desetljeća – te vodi BMW u novu eru.

Neue Klase ima sve elemente BMW dizajna, ali su oni interpretirani u ponešto modernijem obliku.

Navodno se radi o konceptu koji je blizu serijske proizvodnje, pa bi ovako nekako trebala izgledati nova serija 3, a na ovoj platformi će se proizvoditi i SUV model.

BMW_Vision_Neue_Klasse_01

No možda je važnije pogledati što donosi pogon budućih modela, a radi se o šestoj generaciji eDrive električnog pogona pri čemu bi se ukupna učinkovitost vozila trebala povećati za 25 posto.

Bolja energetska učinkovitost bi se trebala osigurati optimiziranom težinom, manjim otporom zraka, manjim otporima kotrljanja te kvalitetnim upravljanjem toplinom.

BMW_Vision_Neue_Klasse_03

Trebali bi se koristiti sinkroni motori s vanjskom pobudom, odnosno bez trajnih magneta i rijetkih minerala.

Umjesto prizmatičnih bi se trebale koristiti cilindrične baterije koji će imati 20 posto veću gustoću energije, navodno se radi o ćelijama promjera 46 mm i visine 95 mm za limuzinu te 120 mm za SUV.

BMW_Vision_Neue_Klasse_04

Dobavljači baterija su CATL, EVE Energy i AEC.

Također, brzina punjenja baterije bi se trebala povećati do 30 posto što će se omogućiti prebacivanjem na arhitekturu s naponom od 800 V.

Ovime bi se mogle postići brzine punjenja preko 260 kW, a veća energetska gustoća bi trebala osigurati i 30 posto više dosega.

BMW_Vision_Neue_Klasse_06

Kada započne 2025., proizvodnja u novoj tvornici u Debrecenu potpuno će eliminirati fosilna goriva i povećati korištenje sirovina sa smanjenom emisijom CO2 te recikliranih materijala.

Proizvodnja u Münchenu i u kineskom Shenyangu bi trebala početi godinu dana kasnije, a u Meksiku 2027.

BMW_Vision_Neue_Klasse_07
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 29. studeni 1996.

11-29-1996 Predsjednik VW-a odstupa nakon špijunske afere

Predsjednik VW-a odstupa nakon špijunske afere

Predsjednik Volkswagena Jose Ignacio Lopez morao je odstupiti s položaja nakon optužbi da je ukrao trgovačke tajne iz General Motorsa za vrijeme dok je radio u toj tvrtci. Lopez je 1993. zajedno s još trojicom menadžera iz GM-a prešao u VW.

vs

.::.