Vidiauto Testovi Testirali smo... Renault Clio RS Energy TCe 220 EDC TEST

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 04.12.2018. 13:33

Vragolan 

Renault Clio R.S. 18 Energy 1.6 TCe 220 EDC TEST

Renault Clio RS Energy TCe 220 EDC TEST

Clio RS je oduvijek bio zanimljiv model i jedan je o najboljih ''hot hatch'' modela, a ni najnovija izvedba dodatno opremljena Akrapovič ispušnim sustavom ne razočarava.

25 godina je prošlo od pojave Clija Williams, preteča RS modela, a stvari se nisu puno mijenjale. I dalje je to u srži brz i okretan automobil, točno onakav kakvog sanjaju mnogi mladići i poneke djevojke.

Renault Clio R.S. Energy 1.6 TCe 220 EDC Akrapovič 15

Testirana verzija Renault Clio R.S. Energy 1.6 TCe 220 EDC opremljena je automatskim mjenjačem s mogućnošću mijenjanja brzina s ručicama iza volana. Više bi voljeli ručni mjenjač, ali što je tu je, jer trenutno u ponudi nema ručnog mjenjača. Barem ga je ugodnije voziti tijekom ranojutarnjih gužvi.

Renault Clio R.S. Energy 1.6 TCe 220 EDC Akrapovič 10

Dizajn i praktičnost

Već na prvi pogled možete otkriti kako je riječ o malo drugačijem Renault Cliju, a crna boja dominira na vanjskom dijelu. Štoviše, čak je i Renaultov znak pobojan u crnu boju, a tek žuti detalji na braniku, bočnim pragovima i aluminijskim naplatcima razbijaju monotoniju. Sprijeda su ugrađena i karakteristična RS svjetla za maglu. Iako na prvu djeluje monotono, ustvari je jako efektno i dizajn postaje ''čist''.

Renault Clio R.S. Energy 1.6 TCe 220 EDC Akrapovič 08

U unutrašnjosti nas očekuje jako malo razlika u odnosu na slabije motorizirane verzije. Udobna i sportska sjedala su presvučena kožom, kožom je presvučen i volan, a na dijelovima je Alcantara, s R.S. oznakom na crvenoj pozadini, R.S. oznaka na naslonima za glavu i crveni sigurnosni pojasevi, te crveni detalji oko otvora ventilacije. Ponovo decentno, a efektno. Možda samo ne bi bilo loše da je umjesto crvene odabrana žuta boja kakva se koristi na vanjskim dijelovima karoserije.

Renault Clio R.S. Energy 1.6 TCe 220 EDC Akrapovič 25

Prtljažnik nije primarna stvar kada se kupuje sportski automobil, no Clio nudi 300 litara obujma, a zahvaljujući ravnim linijama i prilično iskoristivim. Stražnja se sjedala preklapaju, pa je moguće i prevesti i veće predmete, ako baš želite.

Unutrašnjost

Iako je fizički isti kao i u običnom Cliju, središnji multimedijalni zaslon ima poseban izbornik koji pak može prikazivati razne informacije, a sve vezano uz vožnju. Tako možete u realnom vremenu pratiti temperaturu rashladne tekućine, okretni moment, temperaturu ulja, prikaz raznih ubrzanja, prikaz G sile, pa čak i za koliko stupnjeva je pomaknut upravljač. Tu je i klasična navigacija, kao i USB i AUX priključci te podrška za Bluetooth.

Renault Clio R.S. Energy 1.6 TCe 220 EDC Akrapovič 26

U svakodnevnoj vožnji to nisu toliko bitne informacije, no ako se odvezete na neku stazu, svi podaci koje možete vidjeti dobro će doći kako bi mogli vidjeti sve parametre i najbolje odvoziti krug. Uostalom, Clio R.S. je i namijenjen sportskoj vožnji.

Renault Clio R.S. Energy 1.6 TCe 220 EDC Akrapovič 23

Prostranost na prednjim sjedalima je jako dobra, no na stražnjoj klupi je skučeno, i za koljena i za glavu. Sprijeda se lako smještaju i dvometraši sa 100+ kg, a ako je takva osoba sprijeda, iza nje će se moći smjestiti samo malo dijete. No čak i ako je prosječna osoba smještena na prednje sjedalo, straga će se druga prosječna osoba osjećati skučeno. Jednostavno se vidi kako je riječ o modelu koji je već duže vrijeme na tržištu i nudi nešto manje prostora od novije konkurencije, a napomenimo i kako će uskoro biti predstavljena nova generacija.

Ono što još uvijek volimo viđati u autima – mehanička ručna kočnica i komande ventilacije odvojene od multimedijalnog zaslona, dio su svakog Clija, pa i R.S. verzije, što je za svaku pohvalu. Doduše od ovakve se verzije i očekuje mehanička ručna kočnica jer ipak može ponuditi dodatnu zabavu.

Renault Clio R.S. Energy 1.6 TCe 220 EDC Akrapovič 24

Oprema je bogata, a testni je Renault Clio R.S. Energy 1.6 TCe 220 dodatno opremljen Bose radio sustavom sa sedam zvučnika i pojačalom (3.400 kn), kožnim presvlakama + grijanim prednjim sjedalima i prednjim sjedalima podesivim po visini (6.890 kn), dok se metalik crna boja ne doplaćuje.

Renault Clio R.S. Energy 1.6 TCe 220 EDC Akrapovič 02

Motor i vožnja

Već na prvo paljenje zaljubit ćete se u zvuk koji dolazi iz Akrapovič ispušnog sustava, kojim je opremljena ova specijalna serija, a pritiskom na tipku R.S. Drive pored ručice EDC mjenjača, zvuk će biti još dublji i glasniji. A pritisnete li gas malo jače i pustite ga, čut ćete i pucanje, kao da vozite pravi reli auto. No ne znamo koliko će se to svidjeti vašim susjedima, pa zato samo oprezno s gasom u kasnim noćnim satima.

Renault Clio R.S. Energy 1.6 TCe 220 EDC Akrapovič 21

Turbo benzinac je obujma 1.618 ccm i nudi 220 KS (162 kW) rasnih konja, dok je najveći okretni moment 260 Nm pri 2.000 okretaja u minuti. Clio R.S. nudi i kratki overboost do 280 Nm pri 2.000 okretaja u minuti, a pogon je na prednje kotače, a EDC automatik ima dvije spojke i 6 stupnjeva prijenosa.

Renault Clio R.S. Energy 1.6 TCe 220 EDC Akrapovič 05

Moguće ga je voziti na tri načina, klasični automatski, moguće je mijenjati brzine na samoj ručici mjenjača (naprijed – nazad), a moguće ih je i mijenjati putem ručica iza volana. Potonje je dobro koristiti na ravnijoj cesti, pošto se ručice ne okreću s volanom, pa je ponekad u jačem zavoju teško pritisnuti ručicu kako bi promijenili brzine.

Renault Clio R.S. Energy 1.6 TCe 220 EDC Akrapovič 09

Sam rad mjenjača je prilično brz, a ponekad imate osjećaj da ga je najbolje koristiti u potpunoj automatici kako bi dobili najbolje rezultate. Ubrzanje do 100 km/h traje nešto manje od 7 sekundi i dovoljno je silovito da vas lijepo zalijepi za sjedala, dok je maksimalna brzina 235 km/h.

Renault Clio R.S. Energy 1.6 TCe 220 EDC Akrapovič 22

Iako se potrošnja ne treba gledati kod sportskih modela, ipak je moramo spomenuti. Najmanje što smo trošili je bilo malo ispod 6 litara na 100 km, dok je pak najveća potrošnja bila i preko 13 litara. Prosjek testa nam je bio 9,8 litara, što uključuje i otvorenu i gradsku vožnju, ali i dva malo brža penjanja na Sljeme. Uzmemo li u obzir sve činjenice, mislimo kako je potrošnja i više nego fer.

Renault Clio R.S. Energy 1.6 TCe 220 EDC Akrapovič 13

Držanje u zavojima je Cliju R.S. ugrađeno u gene i s time nema nikakvih problema, pa je i užitak u vožnji zavojitim cestama jako dobar. Ne smijete zaboraviti kako je ovjes podešen prilično kruto, pa udobnost na zagrebačkim cestama nije vrhunska, posebice ako se morate voziti po tramvajskim tračnicama, gdje ćete i nakon kratke vožnje točno znati gdje vam se nalazi koji unutarnji organ. No takve stvari smo mu opraštali, jer ipak nudi neke druge vrijednosti. Udobnosti nisu pridonijele ni ugrađene niskoprofilne gume u dimenziji 205/40 ZR18.

Renault Clio R.S. Energy 1.6 TCe 220 EDC Akrapovič 07

Zaključak i cijene

I što reći na kraju? Ni najnovija verzija Renault Clio R.S. Energy 1.6 TCe 220 EDC ne razočarava. Ima ona svoje mušice i poneki nedostatak, ali se to više odnosi na udobnost ili praktičnost. Odlična kombinacija vanjskih boja mu nudi prepoznatljivost i na daljinu, a svatko tko proba voziti ovakav Clio, znat će o čemu smo pričali u ovom članku.

Renault Clio R.S. Energy 1.6 TCe 220 EDC Akrapovič 14

Testni model je iz ograničene serije i sa svom dodatnom opremom do registracije košta 229.899 kuna. Rekli bi pošteno odmjerena cijena, posebice ako u obzir uzmete iznose trošarina i PDV-a, jasno vam je koliko stvarno košta ovakav automobil.

Renault Clio R.S. Energy 1.6 TCe 220 EDC Akrapovič 06

Kako je riječ ipak o jednom posebnijem modelu, ovog puta nećemo spominjati koliko košta Clio s osnovnom motorizacijom i opremom, jer je to podatak za jednu potpuno drugu priču.

Tehničke karakteristike

Clio R.S. 18 Energy 1.6 TCe 220 EDC
Vrsta motora: Turbo benzinski
Obujam motora: 1618 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 220 KS pri 6050 o/min
Snaga u kWh: 162 kWh pri 6050 o/min
Okretni moment: 260 Nm pri 2000 o/min
Mjenjač: automatski
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 6,60 s
Maksimalna brzina: 235 km/h
Potrošnja (grad): 7,60 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 5,10 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 5,90 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 9,80 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 135 g/km
Duljina: 4062 mm
Širina: 1732 mm
Visina: 1448 mm
Međuosovinski razmak: 2589 mm
Obujam prtljažnika: 300 l
Masa vozila: 1204 kg
Gume: 205/40 ZR18
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 229899 kn
Ključne riječi:
Renault Clio R.S. Energy 1.6 TCe 220 EDC Akrapovič
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.