Vidiauto Testovi Testirali smo... Renault Clio RS 1.6T 200 EDC TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 23.01.2014. 17:21

Turbo Clio RS 

Renault Clio RS 1.6T 200 EDC TEST

Renault Clio RS 1.6T 200 EDC TEST

Novi Clio RS je drugačiji od prethodnika - ispod haube se (sada) nalazi 1,6-litreni benzinski turbak s 200 KS, a brzine se mijenjaju polugama na upravljaču.

Testirao: Krunoslav Ćosić

Ljubitelji čistih atmosferskih motora mogli bi biti razočarani jer njihov ljubimac više nije čisti atmosferac – Renault je ispod haube Clija RS, umjesto 2,0 motora, smjestio manji motor i dodao mu turbinu. Niti mjenjač više nije isti. Ipak, u praksi se pokazalo – napravljen je odličan automobil koji prvo treba upoznati, provozati ga i onda dati zaključak. Novi Clio RS testirali smo u svim mogućim uvjetima – vozili smo ga po gradu, po autocesti, po planinama, na otvorenoj cesti. I odmah na početku testa možemo zaključak kako je automobil izrazito uzbudljiv, agilan, agresivan, dobro složen, uvijek ima snage za još nešto napraviti, a u unutrašnjosti ćete dobiti i dobar zvuk.

Izvana je sa zvukom druga priča – slučajnim prolaznicima na cesti nećete baš svaki put zvučno najaviti svoj dolazak jer zvuk koji se u kabini čuje dolazi iz generatora zvuka. Clio RS nema generatore zvuka kojima se upravlja putem ekrana nego se radi o zvuku koji u kabinu dolazi direktno iz usisa. Dakle, želite li ostaviti i zvučni utisak u okolini, morat ćete ugraditi popularnu „gljivu“ ili pak ići na novi auspuh. U svakom slučaju, vi kao vozač, ali i suputnici ćete sigurno uvijek uživati. Ipak, kada se vozi u višim okretajima i kada je aktivan sportski mod, tada se iz auspuha čuje i povremeno pucketanje koje dobro zvuči čim se makne noga s papučice gasa. Čuje se i zvuk međugasa koji je primjetan također u sportskom modu.

Seciranje Renault Clija RS

Clio RS je odlično složen, automobilu se teško nešto može zamjeriti – upravljač je jako precizan, kočnice su odlične, ovjes je tvrd odnosno baš onakav kakav i treba biti. Naročito ćete po neravninama osjetiti ovjes i zbog međuosovinskog razmaka od 2589 mm, ali ta žrtva se niti ne računa kao žrtva, s obzirom na ono što se dobije u srcu i glavi nakon vožnje. Gume su u dimenziji 205/40 ZR18, što je vrlo neobična dimenzija. Gledajući dimenzije u odnosu na prethodnika, Clio RS je duži za 7 centimetara.

I sjedala su sportska, ali nisu neudobna nego baš suprotno, udobna su jako i dobro drže tijelo u vožnji. U pojedinim danima tijekom testa vozili smo se i po pola dana, a da nismo osjetili nikakav umor nakon što smo izašli iz automobila. Motor se pokreće pritiskom na tipku Start. Kada se motor upali onda se sve kazaljke pomaknu do maksimuma i vrate natrag. Kazaljka okretomjera je u normalnom načinu vožnje na oko 800 okretaja u leru, a kada se prebaci u sportski mod tada odmah okretaji porastu na nešto iznad 1000 okretaja. Nema start/stop sustav zaustavljanja motora na semaforu, što je i očekivano. U ovom sportskom, rasnom Cliju RS stalno želite slušati zvuk motora.

Poželite li prilikom startanja dobiti maksimalno prianjanje kotača za podlogu, koristit ćete Launch control koji se postavlja u aktivni mod prilikom odabira Sport ili Race moda, zatim stiskanjem papučice kočnice lijevom nogom, dok se rukama treba povući obje polugice mjenjača na upravljaču. Na ekranu će se pojaviti oznaka Launch Control ON. Zatim se poluge mjenjača otpuste, a i dalje se drži pritisnuta kočnica. Stisne se papučica gasa desnom nogom do daske, a okretaju porastu na 2400 u minuti. Otpuštanjem noge s kočnice automobil snažno počinje ubrzavati i ovo je operacija koju ćete koristiti kad se želite riješiti stresa, pokazati prijateljima što vaš Clio RS može. Ili ako se pak utrkujete pa vam je potreban što bolji start. Postoji i ograničenje u broju ovakvih startova – dozvoljeno je pet puta zaredom startati, a zatim se sve može ponoviti nakon pauze od 10 minuta.

Jasno, kod ovakvog tipa automobila najviše nas sve zanima kako mjenjač radi, kakva su ubrzavanja, leti li kazaljka okretomjera...

Mijenjanje brzina na upravljaču
Renault Clio RS IV 1.6T EDC (1)

Sviđaju nam se poluge na upravljaču za mijenjanje brzina jer su velike, a samim time i praktične pri korištenju. Kod nekih proizvođača te polugice znaju biti vrlo malene i izgledaju kao da su tu poput nekog dodatka. Kod Clija je to prava metalna poluga, kakvu i očekujemo. Mijenjanje brzina je strahovito brzo, u rangu Volkswagenovog DSG-a, koji slovi kao najbolji takve vrste. EDC mjenjač, jasno, može se koristiti i putem ručice u središnjem dijelu vozila, a osim automatskog moda moguće je i ručno mijenjanje. Sve je to standardno i jasno. Ipak, uzbudljivo postaje nakon što se posegne za tipkom R.S. drive smještenom pored ručne kočnice. Postoje tri moda odnosno tri načina vožnje, a prema vozačkom iskustvu možete se prilagoditi automobilu i uvjetima na cesti. Modovi su Normal, Sport i Race – u normalnom modu ESC je uključen i mijenjanje brzina je pri nižim okretajima kako bi se smanjila potrošnja goriva. Odabirom Sport moda povećava se broj okretaja motora u leru, odnosno dok nije pritisnuta papučica gasa, upravljač postaje responzivniji, kao i motor, a ESC se djelomično isključuje. Race mod uz nešto duže držanje tipke R.S. drive u potpunosti isključuje ESC, zadržava bolju reakciju upravljača, a automobil se neće pokrenuti sve dok se ne pritisne papučica gasa bez obzira što je mjenjač u brzini; prijelazi između stupnjeva prijenosa mjenjača su puno brži, a promjena u viši stupanj nije automatizirana kada se dođe u blokadu s okretajima (kao kod Sport moda).

Renault Clio RS IV 1.6T EDC (3)

Vratimo se još malo na automatski EDC mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa i koji nas se zaista dojmio jer se brzine mijenjaju bez trzanja. Kada se koristi manualni sportski mod i brzine mijenjaju ručno, a prethodno je odabran sportski mod tada se motor može zavrtjeti do maksimalnih 6500 okretaja, s tim da se već na 5800 okretaja uključuje upozorenje koje upozorava da je vrijeme za prebacivanje u sljedeći stupanj. Upozorenje je i zvučno i svjetlosno tako da baš iritira. Na primjer, prilikom vožnje po sljemenskim cestama po zagrebačkoj Medvednici, punoj serpentina prilikom penjanja prema vrhu, to ćete morati trpjeti svakih nekoliko desetaka sekundi. Jasno, ručno mijenjanje brzina putem poluga na upravljaču moguće je u bilo kojem trenutku, bez obzira što je ručica mjenjača u D modu. Dosegnete li maksimalni broj okretaja, mjenjač automatski mijenja u sljedeći stupanj, ali ako se vozite u sportskom modu, tada se mijenjanje brzina ne obavlja automatski. To! To je vrlo bitno. Brzine se mijenjaju automatski samo u nižu brzinu kada je brzina kretanja mala, kao i broj okretaja. Vrlo je zgodno riješen način uključivanja sportskog moda koji se pali i kada je ručica mjenjača u rikverc položaju, zatim je nekoliko sekundi potrebno pritisnuti tipku R.S. drive pored ručne kočnice. Ista se funkcija može aktivirati i u vožnji, tako da nije potrebno zaustaviti se sa automobilom.

Renault Clio RS IV 1.6T EDC (4)

S turbinom smo jako zadovoljni jer motoru daje uvijek dovoljno momenta, bez obzira na koliko okretaja bili. Jasno, ako ste ljubitelj čistih atmosferskih motora, onda vas vjerojatno ovaj dio neće uzbuditi, ali naš je savjet da novom Cliju RS date šansu i uvjerite se u fenomenalne vozne sposobnosti. Na kraju krajeva, pogledajte na YouTubeu usporedbe ubrzanja starog  novog Clija RS pa će vam sve biti jasno.

Ovaj dio teksta smo naknadno dodali :) - ako vas baš zanima nešto štedljivija vožnja, moguće je voziti se nešto manje sportski s Clijom, ali ga nemojte voziti iznad 3000 okretaja, s tim da će se okretaji smanjivati mijenjanjem brzine u sljedeću. Po gradu je moguće voziti se u petom stupnju, a okretomjer će biti na oko 1700 o/min. I Clio će voziti, turbina ga pokreće bez problema.

Dotaknimo se još nekih elemenata koji vas sigurno zanimaju. Upravljač je kožni, a ispod kože se nalazi spužva tako da je ugodan za držanje, a i dosta je debeo pa ako koristite rukavice onda ćete najbolje osjetiti koliko dobro leži u ruci. Već smo napisali da je jako dobar. Renault Clio RS se u vožnji praktički pa niti ne naginje jer dolazi s paketom CUP koji donosi sportsku šasiju CUP. Za test je odlično poslužila sljemenska cesta, prepuna zavoja i serpentina. Gušt je ulaskom i izlaskom iz svakog zavoja bio poseban, a automobil je vjerno pratio svaki naš pokret upravljačem ili ručicom mjenjača. Tu su i aluminijske papučice, a pored njih se nalazi oslonac od aluminija za lijevu nogu.
Što se tiče potrošnje, ona je očekivano visoka, iako smo očekivali da će ugradnja manjeg motora donijeti manju potrošnju. Potrošnja se u stvarnosti i na putnom računalu ne razlikuje i vrlo je precizna. Po gradu je 10 litara, na autocesti isto toliko, a vožnjom u sportskom modu i po zavojitim usponima potrošnja se povećava i za nekoliko litara više. Na autocesti se motor pri 130 km/h vrti na nešto više od 3000 okretaja, u šestom stupnju prijenosa. Primjetna je nešto lošija izolacija tako da se u vožnji autocestom čuje vjetar.

RS obilježja su svugdje

Izvana odmah postaje jasno da se radi o Renault Sportu, ne samo putem natpisa na prednjem i stražnjem dijelu nego i još nekim detaljima na prednjem i stražnjem dijelu poput difuzora i širokih pravokutnih ispuha. Tu je i odlična Sirius žuta metalik boja. Radi se o specijalnoj R.S. boji koja se dodatno plaća 7490 kuna. Cup podvozje odnosno cijeli paket Cup košta 6680 kuna, a osim sportskog i nešto nižeg podvozja dolaze i dobro dizajnirani aluminijski naplaci od 18 inča. Crni su i odlično sjedaju uz žutu boju karoserije. Tu su još i kočione čeljusti u crvenoj boji. Novi Clio RS nastao je iz Clija IV, s kojim dijeli dizajn.

Renault Clio RS IV 1.6T EDC (5)

U unutrašnjosti su korišteni mekani i tvrdi materijali, a primjetna je narančasta boja na upravljaču, ručici mjenjača i na još nekim dijelovima interijera kao i oznaka R.S. koja se može vidjeti na upravljaču, na sjedalima. Naravno, i narančasti konac kojim je prošiven upravljač dodatno podiže unutrašnjost i čini ju sportskijom.

U unutrašnjosti Clio RS ima dosta mjesta, i naprijed i natrag. Dolazi samo u verziji s pet vrata tako da nema coupe verziju s troja vrata. To će vjerojatno mnoge rastužiti, koji vole kupeovsku liniju, ali barem su kvake na stražnjim vratima zamaskirane pa automobil djeluje kupeovski.
Šminkerski je dizajniran cijeli dio s instrumentima tako da je analogni veliki brzinomjer istaknut u odnosu na druge dijelove instrumenata. Brzinomjer je digitalni i izdvojen je u kromiranom elipsastom dijelu. Posebno mjesto zauzela je kazaljka koja pokazuje nivo rezervoara.

Renault Clio RS IV 1.6T EDC (2)

I dalje je ekran zajedno s cijelom tom plohom istaknut, kao i na standardnom Cliju, a sve je okruženom crnim piano finišem koji na sebe privlači otiske prstiju i prašinu. Ali, ako volite svoj automobil, sigurno ćete ga s ljubavlju čistiti i maziti. Ekran je osjetljiv na dodir i rezistivne je tehnologije te ima dijagonalu od 7 inča. Izradio ga je LG, što se svaki put prilikom uključivanja i naznačava. Tipka za glasnoću je smještena s desne strane ekrana tako da je više orijentirana suvozaču, dok vozač ima tipke iza kola upravljača.

Renault Clio RS IV 1.6T EDC (6)

Te su nam tipke jedne od najergonomičnijih od svih današnjih automobila. Sučelje Media Nava na ekranu je organizirano u šest glavnih ikona i na tabove, što je najpraktičnije rješenje, ali nema hrvatski prijevod (odabirom engleskom, povremeno se pojavljuju i slovenski prijevodi). Pored ekrana se nalazi USB utor, kao i AUX ulaz za spajanje MP3 playera. Od funkcija, multimedijski sustav nudi i navigaciju, spajanje (pametnih) telefona putem Bluetootha i prebacivanje telefonskih brojeva u memoriju Media Nava, dok nema klasični CD player. Moguće je podesiti glasnoću zvuka u ovisnosti o brzini vožnje. Testirani Clio RS nije imao Renault Sport monitor tako da smo bili uskraćeni za mnoge informacije u vožnji.
Clio RS 4 ima solidno velik prtljažnik jer nema rezervni kotač, a prtljažnik je dosta i dubok zbog toga.

Renault Clio RS cijena

Početna cijena za novi Clio RS je 166.900 kuna, a uz dodatnu opremu cijena raste na konačnih 181.070 kuna. Glavni konkurent Cliju RS je Peugeot 208 GTi koji ima početnu cijenu od 161.710 kuna, iako konkurenata u rangu oko 200 KS ima još (na primjer, Ford Fiesta ST).

©VidiAuto.com, 01.2014.

Tehničke karakteristike

Clio RS 1.6T 200 EDC
Vrsta motora: Turbo benzinski
Obujam motora: 1618 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 200 KS pri 6000 o/min
Snaga u kWh: 147 kWh pri 6000 o/min
Okretni moment: 240 Nm pri 1750 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva automatski
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 6,70 s
Maksimalna brzina: 230 km/h
Potrošnja (grad): ---
Potrošnja (otvorena cesta): ---
Potrošnja (kombinarano): 8,10 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 10,00 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 144 g/km
Duljina: 4090 mm
Širina: 1732 mm
Visina: 1434 mm
Međuosovinski razmak: 2589 mm
Obujam prtljažnika: 300 l
Masa vozila: 1283 kg
Gume: 205/40 ZR18
Euro NCAP ocjena: ---
Cijena: 181070 kn
Ključne riječi:
cijena u Hrvatskoj Clio RS ECD Renault test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. rujan 1908.

9-24-1908 Prvi Model T

Prvi Model T

Prvi tvornički izrađen Ford model T završen je na današnji dan. Automobil je svoju pravu popularnost i slavu počeo stjecati tek 6 godina kasnije kada je uvođenjem proizvodnje na pokretnoj traci osjetno pojeftinio.

vs

.::.