Vidiauto Testovi Testirali smo... Renault Clio E-Tech Engineered 145 Hybrid TEST

Autor: Mario Šešlek Objavljeno: 24.08.2023. 12:31

Tiha gradska jurilica

TEST: Renault Clio E-Tech Engineered 145 Hybrid

Renault Clio E-Tech Engineered 145 Hybrid TEST

Nakon vrlo zabavne vožnje s Renaultovim E-Tech Engineered Megane Conquest modelom, vrijeme je da vidimo što nudi njihov Clio E-Tech Engineered model.

Top model Renault Clia sada je upravo njegova hibridna E-Tech Engineered verzija koja preuzima sve specifikacije R.S. modela, no donosi novi dizajnerski smjer kojeg možemo vidjeti i na drugim modelima poput Meganea i Captura, a prate nove potpuno električne modele.

Renault Clio 145 hybrid-4

Ovo je peta generacija Renault Clio modela, a donosi nevjerojatno iskustvo vožnje s top hibridnom izvedbom kakvu možemo naći u većim Renaultovim automobilima. Clio je manji i lakši, što se prenosi i na iskustvo vožnje, no o tim detaljima ćemo više kasnije.

Dizajn i praktičnost

E-Tech Engineered modeli standardno su prepoznatljivi po zlatnim detaljima na prednjoj masci, kao i suptilnim linijama na ostalim stranama automobila. Zlatni detalji su matirani i dovoljno suptilni da se lagano istaknu bojom, a privlače pogled na nove dizajnerske elemente automobila.

Renault Clio 145 hybrid-19

Dakle, pričamo o laganijem faceliftu koji trenutnu ponudu Renaulta približava novijim električnim modelima poput potpuno električnog Meganea. Za početak, svi kromirani detalji, što uključuje i Renaultov logo, sada su crne boje što im automatski daje nešto “ozbiljniji” izgled. Od fizičkih promjena, pričamo o dodatnom pozlaćenom elementu kojeg smo već spomenuli, a redizajniran je i izgled prednje donje rešetke, oko tablica.

Renault Clio 145 hybrid-28

Ono što na cesti prvo upada u oči svakako je Renaultov “C” dizajn prednjih dnevnih LED svijetla uz koje dobivate i puna LED duga i oborena svijetla, kao i svijetla za maglu.

Renault Clio 145 hybrid-2

Kada Clio gledamo sa strane, zadržava postojeći sportski dizajn, s naravno zacrnjenim detaljima i zlatnom crtom, koji se odlično uklapaju u nove aluminijske naplatke koji, kao i ostatak E-Tech Engineered linije također imaju suptilnu zlatnu crtu na jednom kraku naplatka.

Renault Clio 145 hybrid-20

Kod stražnjih vrata, kako bi iskoristili C stup, stražnja vrata se otvaraju povlačenjem ručke koja se nalazi iza prozora stražnjih vrata i solidno uklapa u ukupan dizajn, bez izbočenja. Lagano je vidjeti i da su prednja, kao i stražnja, svijetla dio bočnog dizajna automobila, pogotovo u LED izdanju koje se dodatno proteže rubovima u obliku horizontalnih linija, kao dodatak na C dizajn.

Clio v2-1-3

Zakrivljeni krov koji se vidno spušta prema stražnjoj strani, završava preko stražnjeg stakla sa svojevrsnim spojlerom koji mu daje sportski izgled. Tu je naravno i “peraja” crne boje koja služi kao antena automobila.

Renault Clio 145 hybrid-7

Stražnja strana u ovoj izvedbi, osim zlatnog detalja i zacrnjenog loga ostaje nepromijenjena u odnosu na aktualnu generaciju automobila, te u dizajnu nema riječi o auspuhu jer se ipak radi o modernom hibridnom sustavu pa je auspuh skriven iza stražnjeg branika.

Renault Clio 145 hybrid-30

Kako smo spomenuli, ovaj Clio koristi Renaultov hibridni pogon gdje motor u većini slučajeva služi kao generator električne energije kojom puni bateriju, a samu vožnju obavlja elektromotor. No, oba motora povezana su s prednjim kotačima pa si motori mogu direktno pomagati, ovisno o uvjetima vožnje.

Renault Clio 145 hybrid-8

Hibridni pogon spominjemo jer standardno smanjuje zapremninu prtljažnika pa tako dobivate 301 litru s podignutim stražnjim sjedalima, dok ćete njihovim spuštanjem dobiti do 1.146 litara prostora. Sjedala se standardno mogu oboriti u 2/1 omjeru. Imajte na umu da je utovarni prag povišen što će zahtijevati malo manevriranja kod utovara.

Unutrašnjost

Najnovija pridošlica u Renault Clio liniji donosi i novu kombinaciju boja unutrašnjosti. Točnije, površine su sada uglavnom crne, s detaljima nalik karbonskim vlaknima sprijeda, a dok su razne verzije imale suptilne boje na detaljima unutrašnjosti, E-Tech Engineered, kako vani, tako i unutra ima zlatnih linija koje nude vrlo prepoznatljiv izgled novim hibridima od Renaulta, kako Clia, tako i Captura i Meganea.

dodatna 4

Zlatna linija proteže se dužinom prednje rešetke za klimatizaciju, a zlatni obrub dobio je i Renaultov logo na samom volanu. Pri dnu volana vidimo i novi “E” logo koji prati sve E-Tech modele, a zamjenjuje R.S. logo. Od zlatnih detalja imamo još neke šavove poput onog na volanu i primjerice obrub sjedala.

Renault Clio 145 hybrid-33

Kao i kod drugih modela koji su iz R.S linije prešli u E-Tech, zadržavaju se detalji karbonskih vlakana koji se najbolje uočavaju ispred suvozača, no protežu se i na drugim dijelovima dodajući sportsku teksturu automobilu.

Renault Clio 145 hybrid-72

Sama sjedala također imaju sportski dizajn te vas čvrsto drže i za vrijeme aktivnije vožnje. Dok automobil omogućuje nizak profil sjedenja, dovoljno je povišen za naše gradske ceste tako da nismo imali problema ni preko najproblematičnijih “ležećih” kada pričamo o grebanju, a ne biste trebali ni zapinjati o većinu pločnika.

Renault Clio 145 hybrid-32

Pogledajmo sada što sve vozač može vidjeti i kontrolirati sa svoje pozicije. Na vratima imate gumbe za kontrolu sva četiri prozora, kao i zaključavanje mogućnosti kontrole prozora ostalim suputnicima što je odličan dodatak ako vozite djecu. Zatim je tu i električna kontrola retrovizora: odaberite stranu koju želite prilagoditi i zatim možete tim retrovizorom upravljati, a možete ih i sklopiti ako je potrebno provući se kroz uski prostor. Na dnu vrata je i ladica s puno prostora za razne sitnice, a lagano stane i boca od litre.

Renault Clio 145 hybrid-69

Lijevo od volana imate fizičke gumbe kojima možete imati brzi pristup, a kontroliraju sustav za držanje vozila u trenutnoj traci, kontrolu svjetline sučelja ovisno o vašoj želji, kao i kontrolu visine oborenih svijetla za noćnu vožnju.

Renault Clio 145 hybrid-70

Ideja je da spustite snop oborenih “kratkih” svijetla u slučaju da prevozite teret straga kako ne bi zaslijepili vozače ispred sebe. Desno iza volana imate glavni gumb za paljenje i gašenje automobila, a upaliti će auto ako prvo pritisnete kočnicu, radi sigurnosti.

Renault Clio 145 hybrid-67

Sam volan, u verziji E-Tech Engineered, ima također dosta kratica za brzi pristup, od kontrole adaptivnog tempomata s lijeve strane volana, do upravljanja zaslonom dashboarda kao i javljanja na pozive na desnoj strani volana.

Renault Clio 145 hybrid-68

Kontrola multimedije pomaknuta je na zasebnu ručicu iza volana, s desne donje strane. Jednostavna je za kontrolu jednom kada zapamtite pozicije svih gumbi jer valjak prebacuje pjesme ili radio stanice, dok gumbi na vrhu kontroliraju glasnoću.

dodatna 15

Osim za multimediju, iza volana imamo standardno još dvije ručice gdje lijeva kontrolira rad svijetla automobila, dok desna služi za rad brisača.

Renault Clio 145 hybrid-52

Desno od vozača je središnji infotainment sustav s velikim vertikalnim zaslonom, no Renault je u svoje automobile ipak za sada ostavio fizičku kontrolu klimatizacije, pristup koji mnogi preferiraju radi brzine i jednostavnosti.

Renault Clio 145 hybrid-58

Ispod zaslona je red gumbi za brzi pristup raznim mogućnostima, ovisno o vašem paketu za koji ste se odlučili. Ovaj model ima gumb za forsiranje čistog načina rada na električni pogon, primjerice ako se kasno vraćate kući i ne želite bučiti po kvartu. Zatim imamo gumb koji otvara Renaultov sustav za kontrolu iskustva vožnje kojim možete odabrati način vožnje, od Eco do Sport načina, kao i personalizirati ostale detalje na infotainmentu.

Renault Clio 145 hybrid-65

Zatim je tu kontrola zaključavanja svih vrata dok se vozite, sustav asistencije parkiranja koji kada pronađe slobodno mjesto može sam parkirati automobil. Na kraju tu je i gumb za brzu aktivaciju kamera za parkiranje, odlične za pomoć kod izvođenja manevara u uskom prostoru.

Ispod prvog reda gumbi je cijeli sustav za kontrolu klimatizacije, od snage ventilatora s lijeve do usmjeravanja ventilacije na desnoj strani jednostavnim rotiranjem gumba. Srednjim gumbom određujete željenu temperaturu kabine u stupnjevima, a pritiskom na zaslon temperature možete omogućiti i potpunu automatizaciju klime koja radi sve da postigne željenu temperaturu, zatim se sama usporava za održavanje temperature.

Renault Clio 145 hybrid-62

Između tri glavna gumba imate dodatne za odmagljivanje prednjeg i stražnjeg vjetrobranskog stakla, recirkulaciju zraka u kabini kao i paljenje samog klima sustava, koji se može i ugasiti, no s obzirom da uvelike pomaže u odmagljivanju u svim vremenskim uvjetima, savjetujemo da ostane upaljen.

Renault-Clio 55

Ispod kontrole klime imamo spremnik primarno namijenjen držanju mobitela, no najveći mobiteli dijagonale 6,9” ipak se neće potpuno polegnuti. U ovom odjeljku vidimo izlaz za 12 V napajanje kojim možete pokrenuti brojne gadgete, uključujući i punjače mobitela. Desno od njega imate još dva USB-A izlaza za punjenje mobitela, od kojih jedan služi i za pokretanje Android Auto ili Apple CarPlay sustava.

Tako dolazimo do samog automatskog mjenjača koji dolazi s pet pozicija s tim da je sama “Park” malo odvojena kako bi bili sigurni da je auto “pod ručnom”. Kao i ostali Renaultovi modeli, ima dva moda vožnje, standardni Drive, kao i “B” mod koji vožnju hibrida približava vožnji električnom automobilu jer čim pustite pedalu gasa, automobil počne sam lagano kočiti i regenerirati bateriju.

Renault Clio 145 hybrid-63

Ovaj pristup je odličan jer ako naučite ovako voziti štedite kočnice te maksimizirate domet na jednom punjenju. Napominjemo da ovo nije prava vožnja jednom pedalom te će automobil prestati kočiti kada uspori ispod nekih 15 km/h te vi morate kočiti do zaustavljanja.

Renault Clio 145 hybrid-43

Vjerujemo da ne moramo spominjati asimetričnu LED traku koja osvjetljava mjenjač u RGB bojama na temelju moda vožnje koji odaberete, a možete ju prilagoditi prema vlastitim željama. Osim boje LED trake, mjenjaju se i pozadinske boje infotainment zaslona kao i dashboarda od vozača, kako bi sve imalo skladan izgled.

dodatna 3

Ispod mjenjača su još mali utor u koji taman stane ključ automobila. Na prvu nam je bijeli ključ bio neobičan odabir, no ako ga stavljate po autu, bijela boja uvelike olakšava njegov pronalazak kasnije. Tu je još i dodatan gumb za aktivaciju ručne kočnice s osvjetljenjem kada je ona aktivirana.

Sve površine s kojima imate svakodnevnu interakciju su gumirane pa su nešto ugodnije za rukovanje od tvrde plastike, a na kožni volan se stvarno ne možemo požaliti jer je vrlo ugodan za rukovanje, a automobil brzo i lako reagira na pokrete.

Infotainment

Infotainment na ovom modelu jednak je kao i na ostalim E-Tech Engineered modelima, a sastoji se od centralnog vertikalnog zaslona od 9,3” dijagonale s Easy Link sustavom. Osjetljiv je na dodir, ima brzu reakciju na naredbe, visoku rezoluciju, svjetlinu, kao i mogućnost već spomenutog povezivanja mobitela tako da možete koristiti Android Auto ili Apple CarPlay sustave žičanim povezivanjem s mobitelom. Sustav lagano možete povezati Bluetoothom za puštanje glazbe i pozive, a imate i AUX-In utor za žičano spajanje kako bi automobil koristili kao zvučnik na taj način.

Renault Clio 145 hybrid-44

Početni zaslon podijeljen je na tri dijela. Gornja polovica sastoji se od karte za navigaciju, a donja je podijeljena na lijevu i desnu stranu. One generalno prikazuju podatke s vašeg mobitela - primarno listu poziva za brzo biranje s desne strane i glazbu koju slušate s lijeve. Izgled početnog zaslona lagano se može prilagoditi vlastitim željama.

Renault Clio 145 hybrid-46

Svaki od menija jednostavnim klikom možete proširiti za dodatne informacije, a kartu možete raširiti preko cijelog zaslona, čiji je izgled, dakako, moguće modificirati prema vlastitim željama.

Radio sustav skenira sve frekvencije i ponudi vam ih u preglednoj tablici za brzo biranje i memoriranje, a možete listati i novim radio stanicama kroz pregledan popis.

Renault Clio 145 hybrid-50

Naravno, možete i samostalno birati stanice po frekvencijama tako da u svakom trenutku imate sve alate na raspolaganju. Radi se o sustavu koji je dizajniran tako da ga je užitak koristiti.

Renault Clio 145 hybrid-49

Povezivanje mobitelom je također jednostavno, no imajte na umu da ste limitirani na 6 korisnika odjednom koje automobil može memorirati. E-Tech Engineered vam također nudi opciju dijeljenja samo glazbe ili pristupa pozivima.

Tu je i svojevrsni Ekvilajzer koji nudi prilagodbu visokih, srednjih i niskih tonova, a mi preporučamo da probate standardnu “V” kombinaciju koja se često pokaže idealnom za većinu glazbe na umjerenim i srednjim razinama glasnoće.

Renault Clio 145 hybrid-47

Navigacija se sastoji od naprednog sustava koji nudi više prikaza same karte (2D, 3D i još nekoliko pogleda pod raznim kutovima), a prikazuje zgrade oko vas, lokacije poznatih kamera za brzinu, kao i naravno trenutnu dozvoljenu brzinu. Sustav navigacije i odabira lokacija također je razvijen da vas bez problema odvede gdje želite - ponuđeni odabiri na našem testu bili su mu točni.

Renault Clio 145 hybrid-46

Sljedeći bitan detalj je takozvani Multy-Sense sustav koji vam nudi brojne opcije kontrole samog vozila, primarno preko modova vožnje.

Renault Clio 145 hybrid-35

Standardno imate Sport i Eco, kao i personalizirani način rada kojeg možete urediti sami. U ovom menijima mijenjaju se i boje ambijentalnog svjetla u kabini, koje će uglavnom pratiti model vožnje.

Renault Clio 145 hybrid-41

Možete birati i dizajn sustava glavnog zaslona vozača jer svaki način rada ima svoj dizajn koji ističe neki od detalja vožnje, poput potrošnje ili pak fokusa na brzinu za sport.

Renault Clio 145 hybrid-42

Osim rada motora, ovi sustavi kontroliraju i responzivnost volana što osjetno utječe na iskustvo vožnje.

Renault Clio 145 hybrid-39

Zatim imate kontrolu nad senzorima automobila, poput prednjih senzora za upozoravanje na potencijalnu koliziju, prikaz razmaka od automobila ispred u obliku vremena (primjerice 1,8 s), čitanje znakova uz cestu i, naravno, naravno pomoć pri parkiranju.

Renault Clio 145 hybrid-53

Kada vozite brže od 70 km/h, ovaj sustav vas može upozoriti ili vratiti unutar trake kako bi se izbjegli potencijalni sudari. Ako ne želite slušati upozorenja ili intervencija vozila, koristite žmigavac pri prijelazu između traka.

Nadalje, kod parkiranja vam ovaj automobil pomaže doslovno sa svih strana.

Renault Clio 145 hybrid-54

Osim senzora za blizinu prepreka oko cijelog automobila, tu je i RCTA sustav koji vas upozorava na vozila ili pješake za vrijeme vožnje unazad koji dolaze s boka i koje možda niste vidjeli, a upozorava zvučno, kao i vizualno.

Renault Clio 145 hybrid-59

Tu je i sam "Easy Park Assist", odnosno asistent za parkiranje, koji dobiva vlastiti gumb kao kraticu ispod zaslona. Njegovom aktivacijom sustav traži željeni oblik parkirnog mjesta (standardno, paralelno ili pod kutom) te ikada pronađe slobodno mjesto, može preuzeti kontrolu nad volanom da se savršeno stane unutar slobodnog prostora. Sami kontrolirate brzinu vozila te, naravno, i dalje trebate biti svjesni svoje okoline.

Renault Clio 145 hybrid-61

Ovaj Clio naoružan je i 360° sustavom kamera koji vam pomažu pri parkiranju, zajedno sa dobro poznatim senzorima.

Renault Clio 145 hybrid-64

Osim potrošnje, sada imate prikazanu i rekuperaciju kod informacija o Eco vožnji. No primijetite da skale nisu jednake pa ne očekujte da rekuperacijom kočenjem možete povratiti svu potrošenu energiju.

dodatna 5

Glavni zaslon vozača je također podijeljen na tri dijela, ovisno o prikazu koji odaberete (Sport, Eco, Standard, itd.). Sastoji se od prikaza rada motora, brzine i središnjeg dijela s informacijama.

Renault Clio 145 hybrid-75

Srednji dio vozačeva zaslona možete i proširiti, primjerice kartama za navigaciju, što je odlično kako ne biste morali stalno gledati na srednji infotainment zaslon, kojeg onda možete koristiti, recimo, za puštanje glazbe.

Renault Clio 145 hybrid-84

Spomenimo i Renaultov Easy Connect koji, zahvaljujući 4G mreži, omogućuje konstantnu vezu automobila s vašim mobitelom, a navigacija u automobilu obogaćena je Googleovim pretraživanjima, kao i informacijama o prometu u stvarnom vremenu.

Motor

Motor je vrlo atraktivna stavka ovog automobila. Naime, osim što je riječ o hibridu koji općenito nudi odlične karakteristike vožnje u svim uvjetima, dobivate isti motor kao i ostatak E-Tech Engineered ponude koja se inače sastoji od dosta većih i težih automobila. Drugim riječima, dok je pogon isti, iskustvo same vožnje s ovim manjim, agilnijim Cliom je uistinu prava uživancija, a znate da dobivate pogon s ogromnim potencijalom.

Renault Clio 145 hybrid-82

Hibridna izvedba Renault Clio E-Tech Engineered modela sastoji se od dobro poznatog Renaultovog 1,6-litrenog benzinca s četiri cilindra, na koji su spojena dva elektromotora. Jedan pomaže u generalnoj vožnji, dok je drugi zapravo visokonaponski elektropokretač-generator.

Za snagu pogona tako se gledaju dva motora, a benzinac nudi 94 KS (69 kW), dok elektromotor ima 49 KS (36 kW) za ukupnih 143 KS. Elektromotor ima viši okretni moment tako da uvelike pomaže u startu, kao i sporijim manevrima i pretjecanju.

dodatna 7

Sustav koristi Renaultovu dog-clutch spojku tako da se ne koriste tradicionalne brzine, no tvrde da je zahvaljujući ovoj tehnologiji osigurana optimalna potrošnja goriva i rada ukupnog hibridnog sustava. Način vožnje možete dodatno modernizirati odabirom “B” načina rada, pomicanjem mjenjača u najnižu poziciju.

Puštanjem papučice gasa, automobil će automatski početi kočiti rekuperacijom energije za optimalnu vožnju, a vi samo trebate naučiti kada pustiti gas da se zaustavite prije slijedećeg semafora. Imajte na umu da se sustav gasi kada padne ispod 15 km/h pa sami trebate prikočiti za puno zaustavljanje. Ovaj sustav drži vašu brzinu na nizbrdicama, a istovremeno sprema energiju u baterije.

Ovaj model može koristiti elektromotor ekskluzivno do 75 km/h kada glavnu riječ preuzima benzinac, sve do maksimalnih 180 km/h na koliko je ovaj model limitiran.

Vožnja

Čim sjednete u automobil možete odabrati način vožnje, bio on štedljiv ili aktivan i sustav će se njemu prilagoditi. Na to mislimo i koliko baterije će biti rezervirano za manevriranje, kao i responzivnost volana koji može biti omekša za laganiju vožnju, ili čvršći i responzivniji kada želite aktivniju vožnju.

dodatna 10

Automobilu treba malo više od 9 sekundi za postizanje 100 km/h, no onaj početni start je vrlo linearan i ugodan zahvaljujući elektromotoru, efekt koji ne možete dobiti s klasičnim pogonom. Na kraju dana, elektromotor upravo pomaže u tim ključnim start/stop vožnjama kada je inače potrošnja benzina najveća.

Clio v2-1

Gradska vožnja je tiha i bez naprezanja, a s lakoćom se ubacujete na glavne ceste ili rotore kada vidite priliku. Kada je potrebno više snage, benzinski motor tu je kako bi pomogao.

Renault Clio 145 hybrid-12

Kod ovog modela zanimala nas je međugradska i gradska vožnja, no isprobali smo naravno i autocestu. Tako smo se zaputili otvorenom cestom do Koprivnice gdje smo na kraju automobil i slikali, a pokazao se najštedljivijim u Renaultovoj ponudi s ovim pogonom jer je ujedno i vrlo aerodinamičan i lagan, pa smo tako prateći promet koji je bio dovoljno rijedak pa smo izbjegli gužve, postigli potrošnju od oko 4,9 – 5,1 l nakon prijeđenih 240 km i prosječnom brzinom od 64 km/h.

Renault Clio 145 hybrid-24

Od te udaljenosti, u čistom električnom pogonu smo prešli oko 75 km. Napomenimo da nas je sustav ocijenio s 61 / 100 bodova, te istaknuo kako bismo mogli opustiti ubrzavanje za još bolju potrošnju tako da jednom kada se izvježbate, možete dobiti još bolje rezultate.

Renault Clio 145 hybrid-23

Apsolutne gradske gužve kroz koje smo se probijali prosječnom brzinom od 12,9 km/h s ukupno oko 40 prijeđenih kilometara (malo više od tri sata vožnje u gužvama) rezultirale su potrošnjom od 6,5 l, no ovdje se baterija nema prilike niti puniti kočenjem radi spore vožnje, a standardni benzinci imaju potrošnju od oko 9 l ili više i s puno manjom snagom motora od novog Clia.

Renault Clio 145 hybrid-26

Tako se ovakav oblik hibrida pokazao značajno štedljivijim jer koristi elektromotor za startna ubrzavanja što inače izgara najviše benzina.

Kako Clio ima isti pogon kao i veći Renaultovi modeli, osjetno lakše ubrzava te gradsku vožnju, ubacivanja na glavne ceste kao i rotore možete izvoditi s više pouzdanja.

Zaključak i cijene

Osobno, sa 190 cm visine, vozač će si uvijek naći dovoljno prostora za ugodno sjedenje, no s obzirom na dimenzije automobila, savjetujemo da iza vas sjede nešto manje osobe kako bi svi imali dovoljno prostora.

Renault Clio 145 hybrid-17

Prtljažnik, kao i prostor koji dobivate obaranjem sjedala, trebao bi biti dovoljan za gotovo sve situacije gradskog života, a međugradsko putovanje na posao pravi je užitak s vrlo niskom potrošnjom.

Renault Clio 145 hybrid-18

Cijena novog Renault Clio E-Tech Engineered 145 Hibrida iznosi 28.037,74 €, a PPMV dodatnih 452,26 €. Mi imamo još nekoliko dodatnih paketa poput 360° kamere koja košta dodatnih 550,00 €, aktivna sigurnost od 350 €, a opcija metalik boje iznosi dodatnih 490 € s posebnim bojama koje koštaju 590 €, a mi smo imali upravo tu posebnu “Plava Iron” boju.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 29. studeni 1996.

11-29-1996 Predsjednik VW-a odstupa nakon špijunske afere

Predsjednik VW-a odstupa nakon špijunske afere

Predsjednik Volkswagena Jose Ignacio Lopez morao je odstupiti s položaja nakon optužbi da je ukrao trgovačke tajne iz General Motorsa za vrijeme dok je radio u toj tvrtci. Lopez je 1993. zajedno s još trojicom menadžera iz GM-a prešao u VW.

vs

.::.