Vidiauto Testovi Testirali smo... Peugeot RCZ R 1.6 THP 270 KS TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 13.11.2014. 13:51

Brz, agilan, lijep, zabavan... 

Peugeot RCZ R 1.6 THP 270 KS TEST

Peugeot RCZ R 1.6 THP 270 KS TEST

Zaista se cijeli niz riječi može nastaviti u istom stilu vezano uz Peugeotov sportski automobil RCZ R.

Testirao: Krunoslav Ćosić

Već iz tvorničkih podataka postaje jasno da se ovdje radi o predmetu želje koji na cesti ispunjava sve snove. Trebamo li snagu, ona je tu - 270 KS. Iz samo 1,6-litrenog motora s četiri cilindra i sa 16 ventila! Trebamo li moment, on je tu - 330 Nm pri 1900 okretaja. Trebamo li snažno ubrzanje, ma nema problema jer nas je RCZ R do stotke ubrzao za samo 5,9 sekundi. A ispod haube ima samo omanji benzinski motor koji bi trebao dati nešto više od 100-ak konjskih snaga. Ipak, tu je turbina twin-scroll koja mu snagu podiže do neslućenih razmjera i što će u svakom poznavatelju tehnikalija prvo izazvati nevjericu, a onda oduševljenje. Ali i dalje nevjericu! Pa kako može imati 1.6 motor i toliko konjskih snaga, prokomentirat ce gotovo svatko. Gdje je uopće granica? Koliko će taj motor izdržati kilometara? U odnosu na standardni 1.6 THP motor, ovaj motor u RCZ R-u je doživio promjene na klipovima.

Peugeot RCZ R (4)

Sudeći po viđenom, bit će ovo stroj i nakon puno, puno prijeđenih kilometara. Sa svakim tim prijeđenim kilometrom Peugeot RCZ R će izazivati pozornost isto kao što ju izazivaju i slabija braća po snazi, a koji su nedavno doživjeli blagi redizajn. U ponudi slabijeg RCZ-a su također 1,6-litreni motori snage 156 i 200 KS. Što se tiče dimenzija, R verzija ima istu dužinu i širinu dok je jedina razlika u visini vozila - RCZ R je niži za 10 mm. Što se tiče mase, ona je jako dobra - 1280 kilograma (verzija sa 156 KS ima 1275 kg, a s 200 KS 1297 kg). Najveću snagu motor daje pri 6000 okretaja.

RCZ R je zaista pojava na cesti. S koje god ga strane pogledali izaziva oduševljenje. Nema mu se u tom pogledu gotovo ništa za spočitnuti. Jasno, ima onih koji opravdano zagovaraju dužu haubu jednostavnim pomjeranjem cijele kabine prema natrag kako bi se dobilo na vizualnom dojmu prednjeg kraja. Ipak, time bi se izgubila originalnost koncepta koji kao da aludira na Audi TT. Ali, nije to baš niti blizu isto, osim što ima neke dodirne točke. S boka RCZ R izgleda kao da ima središnje ili straga postavljen motor. Ipak motor je smješten naprijed, a straga se nalaze dodatna dva sjedala koja baš i nisu od neke koristi osim samo u slučaju nužde pa morate iza smjestiti dodatne putnike. Smjestit će se iza i odrasla osoba, ali će se zbog spuštene stražnje šajbe nakon izlaska iz vozila osjećati kao Kvazimodo :)

Peugeot RCZ R (1)

U odnosu na standardni RCZ, RCZ R vizualno donosi promjene te ima mat crne krovne lukove, fiksni stražnji spojler koji iznad 120 km/h stvara potisak od 80 kg, stražnji difuzor s dvije kromirane ispušne cijevi, crvene prednje kočničke čeljusti, oznaku R na prednjoj rešetki i stražnjem kraju vozila, naplatcima, pragovima, centralnoj konzoli. Školjkasta sportska sjedala su u kombinaciji koža/Alcantara dok su crveni prošivi vidljivi na sjedalima, prednjoj ploči, upravljaču, oblozi vrata, naslonu za ruku, ručici mjenjača.

Prtljažnik je velikog obujma - 321 litara odnosno 639 litara sa spuštenim stražnjim sjedalima. I taj stražnji dio vozila je u biti i najbolje dizajnerski pogođen. U retrovizoru smo uvijek vidjeli velike istaknute blatobrane koji vozilu daju veliku širinu i mišićavost. Kao da se ispred vas nalazi kakav Bugatti. Automobil je dosta širok u stražnjem kraju i to nam je postalo jasno tek nakon što smo stali iza i "uzeli mu mjeru". Jasno, pravu mjeru smo mu uzeli na cesti jer ovo je pravi drumski razbojnik. Naravno, može se Peugeot RCZ-R voziti i umiljato, ali prije toga je potrebno popiti tablete za smirenje. Šalimo se, naravno, jer smo RCZ R zaista mogli i lagano voziti po otvorenoj cesti i naročito po gradu. Istovremeno smo bili magnet za apsolutno sve oči koje su bile otvorene u tom trenutku. Nema nikoga tko automobil nije pogledao, i najsramežljivije cure su pokleknule i bacile pogled prema vozilu. I prema vozaču, naravno :)

Peugeot RCZ R (10)
Peugeot RCZ R (3)

U unutrašnjosti čarolija također ne prestaje. Jednostavno, ušli smo u vozilo i nitko nas više nije mogao istjerati van. Osim one nužne potrebe - trebalo je natočiti gorivo.

Iza sebe RCZ R ostavlja CO2 u većim količinama - motor emitira 145 g/km, to je očekivano i jasno, a motor za razliku od slabijih verzija ima normu Euro 6. Ako poželite, ostavit će i trag guma na cesti. RCZ R ce lagano krenuti, a pravu snagu razvija ipak u višim okretajima kada postaje zvijer na cesti. A istovremeno ostaje i ljepotica. Nema metamorfoze, sve ste dobili nakon što u trgovini izbrojite 339.934 kuna. Ali se zato za taj novac po Njemačkoj možete voziti 250 km/h. I to je limitirana brzina. Zanimljivo, brzinomjer pokazuje također maksimalnih 250 km/h. Slabije inačice idu 217 odnosno 237 km/h. Spomenimo i cijene za slabije verzije motora - 156 KS ima cijenu 217.238 kuna, a 200 KS 245.564 kuna.

Peugeot RCZ R (7)
Peugeot RCZ R (6)
Peugeot RCZ R (2)

Hvala Bogu, mjenjač je ručni sa šest stupnjeva i jako je dobar, a u odnosu na RCZ produžen mu je šesti stupanj. Stalno smo se s njim igrali jer automobil ima toliko puno prostora za promjene stupnjeva da se dobije osjećaj kao da se ubrzavanje ne može potrošiti. Brrrr, kakav dobar osjećaj! Do stotke smo bili ubrzani za samo 5,9 sekundi. Potrošnja? U prosjeku oko 10 litara. U vožnji izvan grada potrošnja u normalnoj, odmjerenoj vožnji pada i za nekoliko litara. Pri brzini od 130 km/h u šestom stupnju motor se vrti na 3300 okretaja, a potrošnja je oko 8 litara. Rezervoar je kapaciteta 55 litara.

Jedina stvar koju Peugeotu RCZR možemo zamjeriti jeste visoka papučica spojke. I ništa više. Finito! Sve ostalo je na mjestu. Kočnice? Ma odlične. Upravljač je dobar i dobro se nosi s velikom snagom na prednjim kotačima. Nekada se smatralo kako je 200 KS maksimum koji ide na vozila s prednjim pogonom. A danas imamo ST, RS, OPC i druge oznake s prednjim pogonom koje svojom snagom praktički dodiruju magičnu brojku od 300 KS. Naravno, u vožnji se može osjetiti borba ovjesa i upravljačkog sklopa sa snagom koju motor želi prenijeti na cestu. Torzen diferencijal pridonosi stabilnosti pri kočenju. U slučaju slabijih RCZ-ova sa 156 i 200 KS to je minimalizirano i nema tog osjećaja. Ali kod RCZ R je nervoza primjetna i nije nam nimalo smetala. Dapače! Ako vam smeta onda slabije pritišćite papučicu gasa i „problem“ je riješen.

Iako se nismo uputili na stazu, iz dogodovština vozača koji su osjetili taj rajski feeling zaključujemo kako je RCZ R pravi automobil i za takvu vrstu piste. Naravno, pilotska vozačka dozvola je obavezna u iskustvenom dijelu i nemojte se zavarati kako će vas elektronika spasiti. Pomoći će, ali izlaz sami morate pronaći.

Vratimo se u interijer i našim očima pogledajte što smo vidjeli. Sat! Predivni analogni sat savršeno se uklapa u interijer koji bi možda više odgovarao kakvoj velikoj limuzini. U sportašima se ne nalaze ukošene linije kokpita. Ipak, Peugeotovi dizajneri su to jako dobro riješili i postavili u prostor koji nije tako skučen kao što je u nekadašnjim sportskim vozilima. Prednji A stup je pomaknut prema naprijed kao u kakvom kompaktu tako da se dobilo na prostoru. Ali samo u prednjem dijelu vozila. Oko nas su se na kokpitu i vratima nalazile obloge koje glume kožu. Jako dobra imitacija koja će mnogima biti iznenađenje jer im je vizualno sve izgledalo kao da se radi o pravoj koži. Naravno tu je i prošiv koji navodi i zavodi na krivi trag. Sjedala su sportski profilirana i ništa manje nismo niti očekivali. Ipak, putovanje na duge staze ne znači umor nego dapače samo zabavu i želju da put traje što duže. RCZ R u tome zaista uspijeva.

Što smo ga više gledali sve smo više bili uvjereni da će ovo biti (za)uvijek lijep automobil čija je ljepota neprolazna. Jesmo li poželjeli jedan takav za sebe? Jesmo i sigurno ćemo si jednog dana ispuniti zelju.
Cijena od 340.000 kuna je sigurno na prvi pogled visoka i pridonosi joj ekološka komponenta, ali bacite malo pogled na kakav Audi TT s puno konja pa nam se onda javite. Naravno, tu je i bogata dodatna oprema koja se sastoji od opreme kao na standardnoj verziji RCZ-a plus ksenon svjetla sa sustavom zakretanja, dvobojni alu naplatci 19”, Paket Sport i Sound sustav, Torsen prednji diferencijal, optimizirani mjenjač...

Ma, najbolje da se za takve informacije zaputite na Peugeotovu službenu stranicu. Mi ćemo još malo o voznim osobinama. Sigurno ste primijetili kako nismo spomenuli ovjes. Ovjes s međuosovinskim razmakom od 2612 mm je mekši nego što očekujete od ovakvog automobila i u gradskoj vožnji kao da se ne osjeti u čemu se vozite. Odlazak na ceste prema Sljemenu i vožnja mnogobrojnim zavojima do vrha razuvjerava nas da se radi o ovjesu koji nije za ovakvu snagu koja doslovce klade valja. Automobil jako dobro drži cestu, nema nekih velikih iznenađenja jer je dosta širok i ima nisko težište pa nema niti naginjanja kakva biste očekivali od Francuza. A kakav je zvuk? U vozilu je u normalnoj vožnji dosta tih za ovakav tip vozila, ali odlaskom na autocestu tada izlazi "devil" iz njega :)

Postaje glasan, snažan, dubok i prodoran. A tek kada kazaljka okretomjera prijeđe 5000 okretaja... Strava! Doslovce. Tek tada smo shvatili što imamo u rukama i kakvom ergelom konja vladamo. I svi su u najboljoj formi, spremni za pobjedu ukoliko bacite okladu na njih. Nema greške. Peugeot, svaka čast na dobrom automobilu koji će ostaviti trag u vremenu kada su vanserijski dizajnirani automobili rijetkost na cestama pa i na sajmovima kao koncepti. Peugeot RCZ R jako dobro dolazi do izražaja na cesti, ali i kao šminker koji ima što za pokazati. Nije samo ušminkan. Dobar je od glave do pete. Sanjat ćemo ga, i to vrlo često. Bilo nam je zadovoljstvo voziti najjači cestovni Peugeot u povijesti, s gotovo 170 KS po litri obujma. RCZ R.

©VidiAuto.com, 11.2014.

Tehničke karakteristike

RCZ R 1.6 THP
Vrsta motora: Turbo benzinski
Obujam motora: 1598 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 270 KS pri 6000 o/min
Snaga u kWh: 199 kWh pri 6000 o/min
Okretni moment: 330 Nm pri 1900 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 5,90 s
Maksimalna brzina: 250 km/h
Potrošnja (grad): 8,40 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 5,10 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 6,30 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 10,00 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 145 g/km
Duljina: 4294 mm
Širina: 1958 mm
Visina: 1352 mm
Međuosovinski razmak: 2612 mm
Obujam prtljažnika: 321 l
Masa vozila: 1280 kg
Gume: 235/40 R19
Euro NCAP ocjena: nije ocijenjen
Cijena: 339934 kn
Ključne riječi:
cijena u Hrvatskoj Peugeot RCZ R test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.