Vidiauto Testovi Testirali smo... Mazda CX-5 2.2 CD150 2WD Challenge TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 30.04.2014. 15:22

Kompaktni SUV za visoke okretaje 

Mazda CX-5 2.2 CD150 2WD Challenge TEST

Mazda CX-5 2.2 CD150 2WD Challenge TEST

Sa snažnim, agresivnim Kodo dizajnom i SkyActiv tehnologijom Mazda CX-5 je izrazito zabavan SUV koji voli visoke okretaje i pruža zabavnu vožnju.

Testirao: Krunoslav Ćosić

Mazda CX-5 bio je prvi model koji je iznjedrio novost na tržište – SkyActiv tehnologiju. Prema tvrdnjama iz Mazde, ne radi se o usavršavanju nečega već postojećega nego su osmislili potpuno novu filozofiju odnosno tehnologiju koja spaja motor, mjenjač , karoseriju i podvozje. S obzirom da smo Mazdu CX-5 već nekoliko puta testirali, a testirali smo gotovo desetak modela sa SkyActiveom, možemo samo ponovo zaključiti kako je Mazda napravila jako dobar posao, bez obzira radi li se o novoj Mazdi 6 ili novoj Mazdi 3. Svaki model je zabavan, sportski orijentiran, potrošnja je smanjena tako da je gušt u vožnji zagarantiran.

Tako je i sa SUV modelom Mazda CX-5 koji je svojevrsni nasljednik modela CX-7, iako je po oznaci manji. U stvarnosti, dobit ćete SUV vozilo velikih gabarita, osjetit ćete to prilikom svakog ulaska u vozilo jer je automobil dosta visok. Dakle, masivan je, a to pokazuje i svojim dimenzijama, naročito u prednjem dijelu vozila. Prednja maska učinila je od Mazdinih vozila prepoznatljivi znak na cesti tako da se već s velike udaljenosti vidi da se radi o nekom od novih Mazdinih modela. Zbog takvog dizajna vozilo djeluje robusno, sa snažnim karakterom, a dobar dojam ostavlja dizajnerska linija koja spaja prednje blatobrane i vrata. S boka do izražaja dolazi veličina vozila, primjećuje se duga hauba koja je takva i zbog mehaničke konstrukcije motora, dok stražnjim krajem dominira veliki Mazdin znak kao i velika oznaka CX-5.

Interijer

Unutrašnjost je bogata prostorom, i na prednjem i na stražnjem dijelu vozila sjedi se komforno. Svi materijali su ugodni na dodir, sve odaje kvalitetnu izradu, a dizajn unutrašnjosti je nešto klasičniji te se može vidjeti i u novim Mazdinim modelima. Stari, digitalni sat priziva neka prastara vremena. Uglavnom, ovakav dizajn odgovara SUV-u i tu se nema što zamjeriti. Odlični su nam i gumbi za kontrolu klima uređaja – tri gumba kojima se i bez gledanja može podesiti temperatura u vozilu. Crna plastična lajsna ispred suvozača u piano crnoj boji podiže unutrašnjost, iako se radi o paketu opreme Challenge.

Dojmio nas se prtljažnik ne samo zbog obujma od 503 litre (1620 litara spuštanjem naslona stražnjih sjedala) i kadice koja omogućuje da se u vozilo smjeste i predmeti koje inače ne biste stavili na tepih nego i zbog zaštitne zavjese koja se nalazi na vratima prtljažnika, a automatski se podiže prilikom otvaranja prtljažnika. Na taj je način cijela unutrašnjost prtljažnika dostupna, bez da vam smeta nešto prilikom utovara tereta. Istovremeno, predmeti unutar prtljažnika su zaštićeni od vanjskih pogleda. Od vanjskih pogleda djelomično su zaštićeni i putnici na stražnjoj klupi jer su stakla zatamnjena. Spomenimo kako se straga nalazi multifunkcijski link ovjes s jednocjevnim amortizerima i nisko položenim oprugama što omogućuje povećanje prtljažnika.

2,2-litreni CD150 turbodizelski motor na cesti

Mazda CX-5 2.2 CD150 2WD Challenge (2)

Ispod haube je smješten 2,2-litreni turbodizelski motor s četiri cilindra i 16 ventila koji se vrti sve do oko 5600 okretaja (u ručnom prijenosu), uz omjer kompresije 14,0:1. Upravo je to odlika novih Mazdinih motora sa SkyActiveom jer dizelaši vole okretaje. S obzirom da se radi o izvedbi s automatskim mjenjačem, okretomjer je za oko 200 okretaja „kraći“ nego kod izvedbe s ručnim motorom, kod koje se motor vrti sve do 5800 okretaja. Dok ne probate, nećete vjerovati kako se dobro vrti ovaj motor. Pri tome se u nižim okretajima ne osjeća turbo rupa, Mazda će i iz niskih okretaja spremno početi ubrzavati.

Mazda CX-5 2.2 CD150 2WD Challenge (5)

Brzine se inače mijenjaju na oko 2200 o/min u automatskom modu, a u bilo kojem trenutku možete ručicu prebaciti na ručni način i prema željama „šaltati“ brzine. Ako pak zavrtite motor visoko u okretaje, brzine će se same izmjenjivati bez obzira što ste u ručnom modu, ali tek kada dođete do „plafona“. Mijenjanje stupnjeva prijenosa je ugodno i brzo, nema trzanja niti cupkanja vozila. Odmah će vas osvojiti igra okretomjera koji veselo i spremno prihvaća svaku vašu naredbu putem papučice gasa, a zgodno je i dizajniran noću, s bijelim osvjetljenjem koje odlično izgleda na crnoj pozadini. Motor se pri 130 km/h vrti na 2300 okretaja, a GPS uređajem smo izmjerili stvarnu brzinu – 126 km/h. Pri brzini vožnje od 80 km/h stvarna brzina je 77 km/h. Rad motora se čuje dok automobil stoji na mjestu i kada se krene s ubrzavanjem, dok je u vožnji automobil tih. Stacionarna buka iznosi 77 dB, mjereno pri 3375 okretaja.

Mazda CX-5 2.2 CD150 2WD Challenge (3)

Mazda CX5 ima i-stop sustav koji pauzira motor dok ste zaustavljeni u vožnji, pokretanje motora je dosta brzo, ali se ipak osjeti vibriranje jer se radi o dosta velikom motoru od 2,2 litre. Sustav će se aktivirati čak i kada ste u D modu (i u ručnom), ali samo ako nešto jače pritisnete papučicu gasa. Potrošnja goriva na Mazdi CX-5 u gradskoj vožnji je 9 litara, što s obzirom na masu od 1430 kilograma, aerodinamiku i proporcije vozila (duljina 4555 mm) koje ima te automatski mjenjač djeluje sasvim prihvatljivo. Odlaskom na otvorenu cestu potrošnja pada na 5-6 litara. Emisija CO2 je 139 g/km.

Mazda CX5 se jako dobro ponaša i po zavojima, nije dobra samo prilikom ubrzavanja po ravnoj cesti. Iako ima visoko težište, ovjes je dobro složen tako da su ulijetanja u zavoje moguća, ali uvijek je s ovakvim tipom automobila potreban oprez. Vožnja je srednje tvrda ukoliko vas zanima kako se Japanac ponaša po neravnim cestama.

Mazda CX-5 2.2 CD150 2WD Challenge (4)

2,2-litreni motor snage 150 KS pokreće se pritiskom na gumb tako da vam ključ nije potreban za pokretanje motora. U ponudi se nalazi nekoliko mogućih verzija Mazde CX-5 s 2,2-litrenim motorom: prednji pogon 2WD, pogon na sve kotače AWD, ručni ili automatski mjenjač, a verzije ovise o paketu opreme, o čemu možete pročitati na kraju testa, u dijelu s cijenama.
Osim turbodizela sa 150 KS dostupan je i jači sa 175 KS (samo s paketom Revolution), dok se benzinska ponuda sastoji od 2,0-litrenog sa 160 odnosno 165 KS, u kombinaciji s ručnim ili automatskim mjenjačem. Snaga ovisi o odabiru vrste prijenosa tako da je jači sa 165 KS dostupan u 2WD verziji, a slabiji sa 160 KS u AWD.

Bogata multimedija s ekranom osjetljivim na dodir

Multimedija je napredna, gledamo li razinu opremljenosti u odnosu na današnje trendove i potrebe. Dobit ćete TFT ekran osjetljiv na dodir dijagonale 5,8 inča, a upravljanje je moguće i putem HMI komandera smještenog iza ručice mjenjača. Sustav je postao napredniji na novoj Mazdi 6 i Mazdi 3 jer se pored rotirajućeg gumba nalazi još i maleni potenciometar, dok kod ovog u Mazdi CX-5 morate ruku potegnuti do upravljača ili gumba na samom sustavu. Korištenje je jednostavno i praktično jer se gumbom može kretati u pet smjerova, a pored se nalaze i tipke do nekoliko funkcija – TomTom navigacija, telefon, postavke i audio. Upravljanje telefonom moguće je i putem tipki na upravljaču.

Multimedijski sustav je sastavljen od tabova koji su vrlo pregledni i dobro dizajnirani. Svidjet će vam se opcija skeniranja radijskih postaja tako da ne morate stalno pritiskati tipku za prebacivanje na sljedeću postaju, sve dok ne dođete do one koja vam se sviđa. Zvuk je solidne kvalitete, a uz pomoć nekoliko parametara moći ćete ga prilagoditi svojim željama i preferencijama. Zvuk se prostire putem 6 zvučnika. Izbornik nije preveden na hrvatski jezik.
Ispod središnjeg naslona za ruku nalaze se USB i AUX priključci, skriveni od vanjskih pogleda. Inače, nove Mazde imaju po dva USB utora tako da se jedan može koristiti za punjenje baterije, a drugi za spajanje glazbe preko USB sticka ili glazbenog playera.

Mazda CX-5 2.2 CD150 2WD Challenge (05)

Mazda CX-5 cijena

Cijena za kompaktni SUV Mazda CX-5, očekivano, nije mala – i dok je verzija s ručnim mjenjačem dostupna s početnim paketom opreme Emotion, testirani model s automatskim 6-stupanjskim mjenjačem starta od paketa opreme Challenge. Cijena je 266.208 kuna, u inačici s prednjim pogonom, dok AWD verzija s pogonom na sve kotače košta isto toliko. Ručni mjenjač dolazi samo u verziji s prednjim pogonom i cijena s Challenge paketom je 233.794 kune. Jači paket opreme Attraction cijenu povećava na 283.028 kuna, a najjači paket Revolution dostupan je samo u verziji AWD i ima cijenu od 300.093 kuna.

Paket opreme Challenge inače sadrži podugačak popis opreme, a izdvajamo samo dio – 17-colni aluminijski naplatci, prednja svjetla za maglu, automatski dvozonski klima uređaj, kožni upravljač i ručica mjenjača, inteligentni sustav kočenja u gradskoj vožnji, tempomat, sustav pomoći za kretanje na uzbrdici.
Od dodatne opreme na test Mazdi CX-5 Challenge spomenimo još i parking senzore, foliju na stražnjim staklima te kadicu u prtljažniku koje nisu dio standardne opreme.

©VidiAuto.com, travanj 2014.

Tehničke karakteristike

CX-5 2.2 CD150 2WD Challenge
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 2191 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 150 KS pri 4500 o/min
Snaga u kWh: 110 kWh pri 4500 o/min
Okretni moment: 380 Nm pri 1800 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva automatski
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 10,00 s
Maksimalna brzina: 198 km/h
Potrošnja (grad): 6,20 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 4,70 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 5,30 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 7,00 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 139 g/km
Duljina: 4555 mm
Širina: 2165 mm
Visina: 1670 mm
Međuosovinski razmak: 2700 mm
Obujam prtljažnika: 503 l
Masa vozila: 1430 kg
Gume: 225/65 R17
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 266208 kn
Ključne riječi:
Challenge CX-5 Mazda SkyActiv test turbodizel
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 5. veljača 1878.

2-5-1878 Rođen Andre Gustave Citroen

Rođen Andre Gustave Citroen

Na današnji dan rođen je Andre Gustave Citroen. Nizozemsko-židovskog porijekla, Citroen je postao jedan od vodećih proizvođača automobila u Francuskoj.

vs