Vidiauto Testovi Testirali smo... Chevrolet Cruze LT 1.8 AT

Autor: Davorka Vlahović Bonači Objavljeno: 27.12.2012. 17:53

Cruze nudi dosta za malo novaca

Chevrolet Cruze LT 1.8 AT

Testirali smo Chevrolet Cruze s 1.8 benzinskim motorom i automatskim mjenjačem, s najjačim paketom opreme LT. Cijena – prava sitnica, u odnosu na konkurente.

Automobil za 89.700 kuna u srednjoj kompaktnoj klasi, koji lagano naginje prema gornjoj (ili višoj) srednjoj klasi? Do prije nekoliko mjeseci, kada smo prisustvovali promociji Cruzea, ovo bi pitanje ostalo bez pravog odgovora. Danas možemo reći kako postoji takav automobil, a to je Chevrolet Cruze, te da poslovica koliko novaca toliko muzike u ovom slučaju ipak ne stoji. Za tu se cijenu dobije limuzina s 1.6 benzinskim motorom snage 113 KS, s uključenim solidnim popustom.

17082009058

Testirajući Cruze susreli smo se s vlasnicima vozila iz srednje više klase (jedan od njih bio je i Avensis prošle generacije), koji su dužinom gotovo kao i Cruze (Cruze ima dužinu 459,7 cm, što je samo 17 cm kraće od Passata), a čiji su vozači sa zanimanjem gledali prema testnom Cruzeu crne boje, pitajući se koji je to automobil. Prvo su s nevjericom reagirali na naš odgovor o nazivu i dužini vozila, shvaćajući kako njihovo vozilo nije gotovo ništa duže, a košta gotovo dvostruko više. Iznenadili su se i uređenjem unutrašnjosti koje je puno bolje nego kod drugih Chevroletovih modela. Iako testni model, oznake LT 1.8 A nema cijenu od 89.000 kuna, nego 139.627 kuna, opet je u očima svih njih vladala nevjerica. Jer, naš testni Cruze pogoni 1.8 litreni benzinski motor snage 141 KS, s automatskim mjenjačem i pogonom na prednje kotače.

Vanjština

Moramo priznati kako sigurno nije bilo lako napraviti ovakav automobil, za svotu novca koju je potrebno za njega izdvojiti. Dizajneri su Cruzeu podarili dosta snažne linije, karakteristične za skuplje automobile, i to ne samo u vanjskom dizajnu, nego i u unutrašnjosti. Prednjim dijelom dominiraju svjetla koja su zakošena, robusnija maska hladnjaka, bočni dizajn odaje dojam prostrane limuzine kod koje se stražnji kraj lagano spušta te Cruzeu čak daje kupeovski izgled, dok stražnjim krajem dominiraju velika svjetla. Aerodinamika je veća zahvaljujući strmijem krovu, a time se smanjuje i potrošnja goriva.

17082009009

Unutrašnjost

 

U unutrašnjosti Cruzea prevladava zanimljiv dizajn – kokpitom dominira mekana tkanina koja se proteže i po vratima, što je neobično i zanimljivo, ali može biti i nedostatak ukoliko se u vozilu tijekom vožnje puši, a problematični mogu biti i otisci prstiju. Tako da vlasnicima Cruzea ne gine povremeno kemijsko čišćenje unutrašnjosti. Sa središnjim dual-kokpitom pod kutom Chevrolet je napravio dobar kompromis koji automobilu daje dašak ekskluzivnosti (ovaj dual-kokpit je inače poput onog kakav se nalazi u Corvetti), s tim da materijali koji su korišteni ipak nisu na razini koju prati dizajnerska izvedba. Plastični mat paneli asociraju na kromirane plohe i nisu fiksirani, ali to se osjeti tek na dodir, tako da to niti ne smatramo nekim nedostatkom jer sigurno nitko neće tijekom vožnje pipkati po vozilu. Ipak, tijekom brže vožnje, kada je bilo potrebno nešto naglije kočenje, primijetili smo malo škripuckanje kokpita, a i povremeno su se mogli čuti šumovi iz suvozačkih vrata, prilikom vožnje po lošijim cestama. Što se tiče prostora, Cruze je prostrano vozilo u kojem se komotno može voziti pet osoba, a prtljažnik kapaciteta solidnih 450 litara omogućuje smještaj i većih torbi. Stražnje se sjedalo može spustiti te tako povećati prtljažni prostor, a sjedište je podijeljeno u omjeru 60/40.

17082009051

Inače, otraga ima i više nego dovoljno mjesta za noge. Sjedišta su udobna i za duže vožnje, tako da je vožnja zaista ugodna, zahvaljujući i mogućnosti da se prednja sjedišta podese i po visini. Volan se može podesiti i po visini i po dubini, a tijekom vožnje ugodno nam je bilo dok smo lijevu ruku mogli smjestiti na naslon na vratima, koji je obložen kožom. Iako na vozačkim vratima postoje komande za podizanje svih stakala, na žalost ne postoji opcija automatskog podizanja, barem na vozačkim vratima. Na nečemu se ipak moralo i uštedjeti, da bi se došlo do ovako povoljne cijene. 

Cruze ima pretinac za naočale u prednjem dijelu, iza središnjeg ekrana u kokpitu, čime je taj prostor dobro iskorišten.

17082009021

Središnjim dijelom kokpita dominira ekran na kojem se prikazuje multimedija, a ispod njega su tipke kojima se upravlja. Instrument ploča je ugodno i lijepo dizajnirana – između okretomjera i brzinomjera nalazi se ekran na kojem se prikazuju podaci iz putnog računala, te u kojoj se brzini vozimo. Kako je riječ o automatskom mjenjaču, o ovome ćemo nešto više u daljnjem dijelu teksta. Tijekom pretjecanja, prilikom uključivanja pokazivača smjera, dovoljno je samo dotaknuti ručicu, a pokazivač će se automatski isključiti nakon 3 uključivanja svjetla. Ovo je plus za Cruze, za razliku od nekih automobila koje smo nedavno testirali, koji su skuplji, a koji nemaju tu vrlo korisnu mogućnost.

Osnovni paket uključuje četiri zračna jastuka – prednje za vozača i suvozača te bočne, a u LS i LT paketima moguće je dobiti i zračne jastuke za glavu. U vratima se nalaze čelične opruge koje dodatno štite prilikom bočnih sudara.

Vožnja

Automobil je tih pri velikim brzinama, i to nam se čini vrlo bitnom karakteristikom, naročito pri dužim putovanjima. Maksimalna brzina iznosi 185 km/h. S obzirom da 1.8 litreni motor ima 6-brzinski automatski mjenjač, vožnja je još ugodnija, jer nema potrebe za mijenjanjem brzina. Ukoliko ipak poželite mijenjati brzine, i to je moguće pomoću ručice mjenjača, koristeći klasičnu plus i minus formu. Prilikom smanjivanja brzine motor automatski spušta i stupanj prijenosa, tako da se za to nismo morali brinuti, na nama je bilo samo da povećavamo stupnjeve prijenosa prilikom ubrzavanja. Inače, s mjenjačem smo oduševljeni, brzine se ugodno izmjenjuju (možda bi se u automatskom modu mogle malo brže mijenjati), a na osnovi pritiska na papučicu gasa motor koordinira mjenjački sklop, tako da se u slučaju potrebe za većom snagom mjenjač prebaci i za dvije niže brzine. U slučaju korištenja ručnog mijenjanja brzina, na ekranu instrument ploče se prikazuje trenutno odabrani stupanj prijenosa. Jasno, pri mijenjanju između automatskog i ručnog moda na ručici mjenjača je potrebno pritisnuti gumb, ali nam se povremeno događalo i da smo slučajno pomaknuli ručicu mjenjača, bez pritiska na taj gumb, pri čemu se nije ništa loše dogodilo, ali ipak smatramo da ručica ne bi trebala imati tako fleksibilnu mogućnost promjene vrste mijenjanja brzina.

17082009023

Cruise kontrol odnosno tempomat je smješten na volanu te je jednostavan za korištenje.

Ipak, ovaj DOHC motor sa 141 KS ne daje sportski duh kakav bismo očekivali od takvog motora pa ga je potrebno nešto više vrtjeti (čime raste i potrošnja goriva), a maksimalna se snaga postiže pri visokih 6200 o/min. Recimo, u drugom stupnju prijenosa maksimum se dostiže na 80 km/h. Iako motor nije slab, ipak se osjeti razlika u snazi u odnosu na druge motore iste snage na tržištu. Inače, Cruze koristi platformu koja je namijenjena novoj Opel Astri.

Cruze nije baš štedljiv s potrošnjom goriva, dosta ga je teško držati na potrošnji ispod 9 do 10 l/100 km. Naročito kada se želi malo žešće voziti. Automatski mjenjač jednostavno voli «popiti». Prilikom vožnje na otvorenoj cesti, bez forsiranja, potrošnju je moguće spustiti na 6 do 7 l/100 km.

Cruze ima automatska svjetla koja se uključuju u ovisnosti o vanjskim uvjetima, tako da se na taj način djeluje na potrošnju goriva i razmišlja ekološki. Postoje parking senzori koji su vrlo korisni prilikom vožnje unatrag, s obzirom da je vozilo dosta dugačko.

U vožnji se Cruze ugodno ponaša, stabilan je, na prednjem ovjesu su McPherskon spone, a straga je kompozitna koljenasta osovina. Probleme nismo osjetili tijekom vožnje kroz nekoliko uzastopnih zavoja, a čemu pripomaže i ESP (elektronička kontrola stabilnosti) koji omogućuje da se svaki kotač može trenutačno zakočiti pri različitoj brzini. Kočnice su dobre, i bez problema kontroliraju vozilo koje nije preteško, masa Cruzea je 1315 kg. Što se tiče performansi one su namijenjene za vozače koji žele jači motor, ali ne i sportsku vožnju, barem što se tiče ubrzavanja – do 100 km/h potrebno je 11,5 sekundi. Spomenimo i okretni moment koji iznosi prosječnih 176 Nm pri 3800 o/min, te emisiju CO2 od 184 g/km.

Osim ovog 16-ventilskog 1.8 benzinskog motora s automatskim mjenjačem, u ponudi je i 5-brzinski ručni mjenjač s istim motorom, te 1.6 benzinski motor snage 113 KS (također dostupan u verziji s automatskim mjenjačem). Postoje i dva dizelska 2.0 motora snage 125 odnosno 150 KS koji su puno štedljiviji nego benzinci.

Tehnikalije

Kontrola audio sustava, koji standardno uključuje CD player s priključkom za MP3, moguća je i na volanu, a postoji i Mute tipka, koju ne viđamo baš često kod drugih proizvođača vozila. Ulazak u vozilo moguć je i bez ključa, kao i startanje motora, ali se ta opcija dodatno naplaćuje i nije uključena u LT paket opreme. Inače, LT je najjači paket, nešto slabiji je LS, a startni paket je Base.

Naš testni model nije imao navigaciju, koja je također dobavljiva, a tada se dobije i drugi središnji ekran, koji je u boji, za razliku od onog u testnom modelu koji je monokromatski.

Vozači koji vole dosta gumbića u unutrašnjosti, koji svijetle u mraku, doći će na svoje, a tu je i velik broj različitih podešavanja klima sustava, parking senzora, jezika (nije podržan hrvatski jezik), svjetla u unutrašnjosti…

Putno računalo omogućuje standardne informacije – prosječnu i trenutnu potrošnju, doseg rezervoara, prosječnu brzinu kretanja.

Cruze je ugodno iznenađenje na tržištu te će sigurno biti jedan od izbora za kupnju u kriznim vremenima. Njegovi kupci mogli bi biti i klijenti koji su namjeravali potrošiti manje novca i kupiti manji automobil, a koji će sada za isti iznos novca dobiti limuzinu. I s ovim automobilom ući u kategoriju kompaktnih automobila.

17082009007
17082009056
17082009050
17082009027
Chevrolet_Cruze (5)
17082009038
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 17. listopad 1994.

10-17-1994 Najduža vožnja taksijem

Najduža vožnja taksijem

Nakon 42.350 prijeđenih kilometara vozač taksija Jeremy Levine i dvoje putnika Mark Aylett i Carlos Aresse vratili su se u London s puta do Rta dobre nade u Južnoj Africi. Putnici su za avanturu platili nevjerojatnih 40.000 funti (oko 65.000 eura).

vs