Vidiauto Novosti Najave Šest električnih Toyota do 2026.

Autor: MJ Objavljeno: 08.12.2023. 08:26

Toyota najavljuje šest električnih modela do 2026.

Šest električnih Toyota do 2026.

Uz nove električne modele trebali bi ići i cjenovno povoljnije baterije, ali se Toyota u isto vrijeme ne odriče vodika, kojeg također smatra jednim od rješenja za mobilnost s nultom emisijom.

Najveći proizvođač automobila na svijetu trenutno u ponudi ima samo jedan potpuno električni model – Toyotu bZ4X. No, takvo stanje bi se trebalo rapidno promijeniti do 2026. kada Toyota u ponudi planira imati ukupno šest električno-baterijskih modela (BEV).

Toyota_Urbansuvconcept_1

Drugi model imali smo prilike vidjeti prije otprilike godinu dana, a riječ je o 4,54 metra dugoj studiji bZ Compact SUV Concept. Sada, na tvrtkinom godišnjem Kenshiki forumu u Bruxellesu, Toyota otkriva i dva dodatna modela.

Prvi je gotovo serijski spreman Urban SUV Concept, a riječ je o 4,30 metara dugom modelu koji spada u takozvani B-SUV segment. Na tržištu bi se trebao pojaviti već iduće godine te se nuditi u dva kapaciteta baterija.

Toyota_sportcrossoverconcept

Osim njega, Toyota je prikazala i Sport Crossover Concept, pet vratni model s izduženim kupe linijama i siluetom nešto nižom od bZ4X. Nikakvi tehnički detalji za sada nisu poznati osim da je riječ o suradnji s kineskim proizvođačem BYD koji je trenutno u velikom usponu.

Veću baterijsku ofenzivu Toyota ipak očekuje od 2026. kada bi se trebala pojaviti nova generacija litij-ionskih baterija bazirana na LPF-kemiji (litij-željezo-fosfat) s ciljem povećanja dosega (+20%) i redukcije cijene (-40%) u odnosu na bZ4X.

Toyota_FT-3e_01

Također, u Toyoti rade i na Solid State baterijama za koju komercijalizaciju očekuju tijekom 2027-2028. Japanci istovremeno  ostaju lojalni i vodiku odnosno Fuel Cell tehnologiji čija je treća generacija planirana za 2026.

Na taj način Toyota ostaje vjerna zacrtanom multi-tehnološkom pristupu, ali uz veći fokus u Europi na elektrifikaciju.

Očekivani udio baterijsko-električnih automobila je stoga iznad 20 posto do 2026.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.