Vidiauto Novosti Autobiz Fiati Toplino zaplijenjeni zbog zastave

Autor: MJ Objavljeno: 20.05.2024. 22:34

Fiati Topolino zaplijenjeni zbog naljepnice s talijanskom zastavom

Fiati Toplino zaplijenjeni zbog zastave

Talijanska financijska policija zaplijenila je desetke Fiat Topolina na kojima je bila oznaka s talijanskom zastavom iako se radilo o vozilima koja su proizvedena u Maroku, što je posljednji u nizu okršaja talijanske premijerke Giorgie Meloni i Stellantisa.

Vozila su blokirana u luci Livorno zbog navodnih kršenja trzv. zakona "Made in Italy", zbog kojeg je Stellantis već bio prisiljen promijeniti ime modela Alfa Romeo Milano u Junior.

Naime, Milano, odnosno Junior, će se proizvoditi u Poljskoj što je protivno zakonu koji zabranjuje korištenje talijanskih nacionalnih simbola za proizvode koji se ne proizvode u Italiji.

Nakon Stellantisovih planova za smanjenjem broja radnih mjesta u Italiji te premještanjem proizvodnje u zemlje s nižim troškovima, proizvođač i talijanska vlada imaju vrlo zategnut odnos, a u travnju su se tisuće Talijana pridružile štrajkašima nedaleko sjedišta Fiata u Torinu u iščekivanju novog kruga otpuštenja.

Stellantis je obznanio kako će ukloniti malu naljepnicu talijanske zastave na automobilima, koju je dodao jer je Topolino projekt razvijen u Torinu.

Proizvođač automobila negira bilo kakve nepravilnosti te ističe kako uvijek transparentno komunicirao informaciju o zemlji u kojoj se proizvodi Topolino.

Originalni Topolino (mali miš na talijanskom) bio je jedan od prvih masovno proizvedenih automobila proizvedenih u Italiji 1930.-ih, a moderna električna verzija bi trebala koštati manje od 10.000 eura.

Također, Stellantis je ranije ovog mjeseca objavio će u Europi početi prodavati vozila kineskog partnera Leapmotor, što je dio borbe za smanjenje troškova električnih vozila.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. srpanj 1938.

Dick Seaman osvaja veliku nagradu Njamačke

Dick Seaman je za volanom Mercedes-Benz-a 154 pobijedio na velikoj nagradi Njemačke na Nurburgringu. Dick Seaman je bio prvi Britanac kojem je to uspjelo nakon 15 godina.

vs

.::.