Vidiauto Automobili Oldtimeri Land Rover serija I

Autor: Kristijan Ptičar Objavljeno: 31.01.2013. 14:30

Prvi civilni terenac

Land Rover serija I

Land Rover serija I

U početku nitko nije htio imati posla s ovim automobilom – ni Rover, ni vojska, ni kupci, no svi koji su pritisnuti poratnom neimaštinom, sjeli za njegov upravljač, bili su očarani voznim svojstvima izvan ceste, što je dovelo do nastanka nove klase automobila – terenaca.

Nakon drugog svjetskog rata, Britancima je nedostajalo svega osim entuzijazma i ideja. Nedostajalo im je automobila, poljoprivredne opreme, čak i čelika da sve to proizvedu. 1948. vlada Njezinog Veličanstva dodjeljuje Roveru nešto sirovina i zadaje mu zadatak da proizvede poljoprivredno vozilo. U Roveru su na tu narudžbu gledali kao na jednokratni projekt koji će ih izvući iz poratne krize, te im omogućiti da se što prije vrate proizvodnji luksuznih limuzina.

Ustvari traktor

1947. glavni dizajner Rovera Maurice Wilks, napravio je prvi prototip zvan Center Steer. On je bio napravljen doslovce na podvozju starog američkog Jeepa Willis. Kako mu ime kaže, volan je bio smješten u sredinu kako bi bez dodatnih troškova isti automobil, oprostite – poljoprivredni stroj – mogli prodavati i izvan Velike Britanije i njenih kolonija. Center Steer je imao trajni pogon na sva četiri kotača, s mogućnošću blokade kotača koji je na mekoj ili kliskoj podlozi. Pokretao ga je 1,3 litarski benzinac snage 42 KS – također iz Willisa.

0.153967001141593269_lr3v

Godinu dana kasnije, na salonu automobila u Amsterdamu,  predstavljen je Land Rover Series I. U nedostatku čelika, snalažljivi Englezi napravili su ga od legure aluminija kojeg je bilo u obilju u vidu – olupina borbenih zrakoplova. Vozilo je bilo namijenjeno radu u polju, te je bilo reklamirano, da za nuždu može koristiti i bananino ulje.

Zanimljivo je da je od 1948. do 1951. krov – bilo platneni ili metalni – bilo moguće naručiti samo kao dodatnu opremu. 1952. dolazi jači, 2.0 litarski motor, a prva prava promjena dolazi 1954. godine s uvođenjem dviju novih karoserijskih izvedbi (s krovom, te pick-up).

S polja u grad

1956. godine predstavljena je izvedba sa 5 vrata i prostorom za 10 putnika. Tada je po prvi puta jedan radni stroj bio ponuđen gradskim ljudima koji trebaju vozilo koje može voziti izvan asfaltiranih puteva, a spremni su to svojstvo "platiti" nedostatkom komfora. Koncept je bio prihvaćen: prodaja putničkog modela izjednačila se s prodajom poljoprivrednog. Rođena je klasa terenaca!

0.153550001141593269_lr2

Godine 1957. seija I dobiva dva nova dizelska motora, te novi benzinski motor s raširenim klipovima. Redizajnom serije I 1958. godine nastaje serija II – u osnovi serija I, ali sa voznim svojstvima i opremom znatno bliži kupcima koji njime ne misle orati njivu.

Vojna služba

1948. godine, neki od prvih Land Rovera serije I poslani su u tadašnje ministarstvo rata na testiranje. Britanska vojska nije bila impresionirana, no kako im je očajno trebalo novih vozila, ipak su naručili 20 komada. Čim se Land Rover počeo voziti po razorenoj Britaniji, pozitivna iskustva od korisnika doprijela su i do ministarstva, koje je još iste godine naručilo skoro 2.000 dodatnih Land Rovera. Početkom pedesetih godina prošlog stoljeća, svaki četvrti Land Rover bio je proizveden za vojsku Njezinog Veličanstva.

0.124992001141593269_lrprva

Dobitna formula

Priča serije I se nastavlja sa serijama II (II, IIA i IIB) i III, te s Defenderom. Ti automobili toliko nalikuju i izvana i iznutra, da su se i tri desetljeća nakon predstavljanja serije I, bez bojazni mogli koristiti dijelovi serije I na Defenderu i obrtnuto! Dobitnu formulu 4x4xFar (inače prodajni slogan Land Rovera) nema potrebe mijenjati, zar ne?

Goran Topić, © www.vidiauto.com

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.