Vidiauto Automobili Automoto sportovi Audi RS Q etron za Dakar 2024

Autor: MJ Objavljeno: 07.12.2023. 15:02

Poboljšani Audi RS Q e-tron spreman za Dakar

Audi RS Q etron za Dakar 2024

U svom trećem nastupu na reliju Dakar Audijev "low emission" prototip donosi značajna poboljšanja u želi za uspjehom na pijesku Saudijske Arabije

Nemojte da vas oznaka e-tron zbuni. Da, Audijev prototip RS Q e-tron napravljen za reli Dakar koristi električno pokretane osovine i ima 52 kWh litij-ionsku bateriju no tu je i 2-litreni četverocilindarski turbo iz DTM-serije u službi generatora struje.

Audi_02

Prve godine na putu do uspjeha stajali su većinom tehnički problemi, druge su Audi zadesile nesreće u kojima su sudjelovale njihove top posade na čelu sa Carlosom Sainzom i Stephane Peterhanselom.

Sigurnost je stoga jedno od pet točaka na kojima je Audi posebno poradio za Dakar 2024. i to na oprugama i amortizerima kako bi se prvenstveno reducirao odskok nakon velikih skokova, izolaciji sjedala obzirom na velike promjene u temperaturi te prednjoj deformacijskoj zoni bez da to ide na štetu prednjeg kuta nalijeganja.

Audi_03

Pouzdanost i komfor s većim odmakom od tla i BF Goodrich  gumama (37x12,5 R17) s čvršćim bokovima je drugi faktor na kome se poradilo.

Puno toga je napravljeno i za poboljšanje performansi, od približavanja minimalno dozvoljenoj masi od 2.100 kg do podizanja snage na 286 kW koliki je maksimum za 2024.

Audi_05

Puno kreativnih rješenja nađeno je i kod skraćivanja servisnog vremena s modificiranim vijčanim vezama, poboljšanim držačima alata ili optimiziranjem ulijevanja tekućina.

U konačnici 4,67 metara dug Audijev pustinjski bolid na rastresitoj podlozi treba samo 4,5 sekunde do 100 km/h te je limitiran na maksimalnih 170 km/h.

Audi_04
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. veljača 1923.

Milijuntni Chevrolet

Na današnji dan 1923. godine proizveden je milijuntni Chevrolet. Ova je tvrtka osnovana kada je William Durant zaposlio Loiusa Chevroleta, švicarskog trkaćeg vozača i zvijezdu Buick Racing Teama, kako bi dizajnirao novi automobil...

vs

.::.