Vidiauto Novosti Najave Subaru odustaje od modela WRX STI u EU

Autor: IR Objavljeno: 24.11.2017. 06:12

Još jedan kraj 

Odlazak legende: U Europi više nema modela Subaru WRX STI

Subaru odustaje od modela WRX STI u EU

Nakon Honde Accord, Mitsubishi Lancera, sad je potvrđeno kako se u Europi više neće moći kupiti ni prava legenda među automobilima – Impreza WRX STI!

Nakon 17 godina, koliko traje službena prodaja u Europi, Subaru od početka sljedeće godine više neće nuditi model WRX STI u Europi! Tako je Europsko tržište ostalo zakinuto za još jedan Japanski automobil, nakon što je prije par godina prestala prodaja Honde Accord, a nedavno i Mitsubishi Lancera, a šuška se da će Toyota u bližoj budućnosti prestati nuditi svoj model Avensis. Vratimo se mi na legendarnu Imprezu koja je svoj uspjeh postigla zahvaljujući pobjedama na reli prvenstvima tijekom devedesetih, a Impreza se od ostalih automobila isticala karakterističnom plavom bojom karoserije u kombinaciji s aluminijskim naplatcima zlatne boji te brojem 555 na vratima. Ne smijemo zaboraviti ni legendarni šank, odnosno spojler na poklopcu prtljažnika.

subaru impreza wrx 1. generacije

Prva generacija je predstavljena 1992. godine i trajala je sve do 2000. godine, osvojila je gomilu nagrada, a vozili su je legendarni Colin McRae i Carlos Sainz. Prva se generacija Impreze WRX STI nikada nije službeno prodavala u Europi, tako da su svi primjerci koje ste vidjeli uvezeni od pojedinaca.

subaru impreza wrx 2. generacije

S predstavljanjem druge generacije Impreze WRX STI krenula je i prodaja u Europi, no zahvaljujući čudno dizajniranom prednjem dijelu, popularno zvana „buljooka“, brzo je doživjela redizajn, kada je dobila potpuno nova prednja svjetla koja su automobil ponovo učinili privlačnim. No nakon par godina uslijedio je još jedan redizajn druge generacije koji je trebao pomoći u prodaji do dolaska treće generacije.

subaru impreza wrx 2. generacije redizajn 1-2
subaru impreza wrx 2. generacije redizajn 2

Treća generacija je predstavljena 2008. godine, i ponovo je nastao problem oko dizajna. Naime, ni model WRX STI sprijeda nije izgledao sportski, dok je pak stražnja strana modela s 4 vrata dizajnom podsjećala na jeftina korejska vozila s početka devedesetih godina prošlog stoljeća.

subaru impreza wrx 3. generacije 2

Četvrta generacija je ponovo imala problem s dizajnom koji se nije svidio svima, a i kako je padala popularnost Impreze na reli natjecanjima, tako je padala i popularnost cestovnog modela. Možda je i razlog pada popularnosti bio i promjena imena. Naime, s predstavljanjem četvrte generacije, Subaru je iz imena izbacio model Impreza, te se novi model zvao jednostavno Subaru WRX STI.

subaru impreza wrx 4. generacije 2

Ni peta generacija nije postigla uspjeh u Europi, a navodno je u posljednjih osam godina prodano svega 900 primjerka. Osim slabe prodaje, WRX STI ne zadovoljava ni najnovije EU norme o ispušnim plinovima, a zahvaljujući mizernoj prodaji, ne isplati se razvoj dovoljno ekološkog modela za tržište EU.

subaru impreza wrx 5. generacije

I što reći na kraju? Subaru Impreza WRX STI će uvijek biti u srcu svakog auto zaljubljenika, bez obzira prodaje li se ona više ili ne.

Ključne riječi:
Impreza STI Subaru WRX
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

Na dan: 17. studeni 1906.

11-17-1906 Rođen osnivač Honde

Rođen osnivač Honde

Soichiro Honda, osnivač prestižne tvrtke rođen je na današnji dan u gradu Hamamatsu, dvjestotinjak kilometara udaljenom od Tokija. Nakon uspješne vozačke karijere Honda je osnovao tvrtku 1948. godine, sa startnim kapitalom od mizernih 1.500 dolara. S proizvodnjom automobila Honda se počela baviti 1962. godine.

vs