Vidiauto Novosti Najave Pogledajte unutrašnjost Muzeja automobila u Zagrebu

Autor: VIDIAuto Objavljeno: 12.11.2012. 16:37

Oldtimeri

Pogledajte unutrašnjost Muzeja automobila u Zagrebu

Muzej automobila Ferdinand Budicki još nije otvorio vrata za javnost, ali već je odrađen ulazak prvih oldtimer automobila u Nacionalni muzej u Zagrebu. Unutrašnjost ćete uživo moći vidjeti u Noći muzeja.

Noć muzeja, osma po redu, održat će se 25. siječnja 2013. godine, kada će muzej svoja vrata izvanredno otvoriti samo na jednu noć te ćete tada moći uživati u multimedijskom showu o povijesti automobilizma u Hrvatskoj, u periodu od 1898. do 1980. godine.

Pravo otvaranje muzeja u prostoru bivše tvornice Pluto očekuje se u lipnju 2013. godine. Posla ima još jako puno, pokazuju fotografije napravljene prilikom ulaska oldtimera u prostor veličine 1500 kvadrata kada su voditelj i inicijator projekta prof. Valentino Valjak i pedesetak zagrebačkih vlasnika oldtimer automobila po prvi put predstavili lokaciju budućeg muzeja automobila.

Grad Zagreb će tako konačno dobiti svoj muzej automobila, a Zagreb je od samog početka motorizacije Europe imao jaku automobilsku scenu - za to je bio zaslužan upravo Ferdinand Budicki, čije će ime nositi prvi nacionalni Muzej automobila u Hrvatskoj.

Ferdinand je bio trgovac i bravar koji je kao građanin Zagreba prvi došao s automobilom marke Opel u travnju 1901. te uzbudio do tada uspavani Zagreb kojim su prometovali konji i pješaci. Povik upozorena „Bešte, ljudi – ide auto!!!“ kojim su tadašnji Zagrepčani upozoravali sugrađane na dolazak Budickog, postao je i naslov istoimene prve Monografije o povijesti automobilizma u Hrvatskoj, čiji je autor prof. Valjak.

Prvi ulazak u muzej nisu propustili, primjerice, automobil trokolica iz doba Prvog svjetskog rata, ali i kultni „noviji“ oldtimeri poput prvog Minija, legendarnog Spačeka, Fiće, Bube i sličnih modela koje imaju široku globalnu slijedbu. Našao se i jedan Amerikanac, stari Mustang kabrio 5.0 sa 375 KS - jedini takav u Hrvatskoj.

Muzej automobila Ferdinand Budicki funkcionirat će i kao dnevna platforma velikog broja hrvatskih klubova starodobnih automobila, motora i bicikala. Naime, prema statistici MUP-a u Hrvatskoj je u ovom trenutku više od 6000 registriranih starodobnih strojeva (prema procjenama – još više neregistriranih), koji zajedno sa svojim vlasnicima nemaju adekvatan prostor za svoje aktivnosti.

U muzeju će se stoga održavati mnogobrojne tematske izložbe fotografija, tehničke radionice, predavanja i tribine, restauracije, projekcije filmova te druge manifestacije koje su povezane s predstavljanjem, učenjem i promoviranjem 114. godina duge povijesti prometa u Hrvatskoj.

Na adresi www.otk-ferdinandbudicki.hr možete doživjeti dašak budućeg muzeja, a web stranica je pogledana već više od 2000 puta. (k.ć.)

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

Na dan: 18. studeni 1987.

11-18-1987 Ferrari 250 GTO postaje najskuplji automobil na svijetu

Ferrari 250 GTO postaje najskuplji automobil na svijetu

Na aukciji starih automobila Ferrari 250 GTO iz 1963. prodan je za tada nevjerojatnih 1.600.000 dolara što je do tada bio najveći iznos ikada plaćen za jedan automobil. Danas najskuplji automobili na aukcijama dostižu mnogo veću vrijednost, a cijenom od milijun dolara mogu se pohvaliti i neki serijski automobili.

vs