Vidiauto Novosti Najave Od danas obavezne zimske gume ili lanci

Autor: IR Objavljeno: 15.11.2017. 05:51

Stiže zima 

Od danas su obavezne zimske gume ili lanci na zimskim dionicama

Od danas obavezne zimske gume ili lanci

Od danas, 15. studenog 2017., pa sve do 15. travnja 2018., obavezna je zimska oprema za sva motorna vozila na zimskim dionicama cesta u Hrvatskoj. 

Od danas je potrebno imati automobil opremljen zimskom opremom na dijelovima dionica cesta koje se nalaze u Gorskom Kotaru, Lici, ali i po čitavoj unutrašnjosti Hrvatske. Riječ je o 839,2 km autocesta, 1.523,3 km državnih i županijskih cesta i 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz trajektnih luka Vukovar i Osijek, te luke i rafinerije Sisak.

Land Rover Discovery

Pošto većina vozača ne zna što znači zimska oprema, razjasnit ćemo što je sve potrebno. Također, treba napomenuti kako je zimska oprema potrebna bez obzira je li vani 20 cm snijega ili je sunčan dan i suh kolnik! Za osobna vozila, odnosno vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tona pod zimskom opremom se podrazumijevaju zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s minimalnim profilom od 4 mm te lanci za pogonske kotače. Naravno, nije samo dovoljno postaviti zimske gume na automobil, već je potrebno napraviti još mnogo priprema za zimu, a savjete možete pronaći u našem članku.

Mnogi će reći kako im nisu potrebne zimske gume, što je posebice vidljivo u Zagrebu, jer čim padne prvi snijeg nastaje kolaps u gradu radi istrošenih ljetnih guma koje vozači koriste i po snijegu i glume reli vozače, iako s automobilom zapnu već i pri minimalnoj uzbrdici. Treba napomenuti i da ako se nađete na nekoj od dionica bez zimske opreme, slijedi vam kazna od 700 kuna.

Volvo XC90 snijeg

Zimske gume su neophodne za vožnju po snijegu, jer uglavnom sve ljetne gume neće pokrenuti auto s mjesta, a i ako ga pokrenu, teško ćete ga zaustaviti. U prosjeku, pri temperaturi od 10 stupnjeva ispod ništice, zimske gume će automobil zaustaviti za 44 metra, dok će ljetnim gumama trebati čak 11 metara više, odnosno čak 55 m! A ovdje govorimo o suhoj cesti. Sada zamislite kakav je rezultat na vlažnoj površini. Nisu ni sve zimske gume dobre, ma koliko je to teško zamisliti, posebice gume nekih nepoznatih proizvođača koje možda jesu jeftine prilikom kupnje, no kasnije vas to može skupo koštati.

Treba i razmisliti o načinima vožnje kada ima snijega na cesti ili je poledica. Uvijek treba prilagoditi vožnju trenutnoj situaciji na cesti, a svakako preporučujemo da ujutro dobro očistite svoja stakla, ali i svjetla, te maknete sav snijeg s vozila. Sve to pridonosi vašoj sigurnosti ali i sigurnosti ostalih sudionika u prometu. Dodatne savjete za vožnju u zimskim uvjetima možete pronaći ovdje i ovdje.

Za kraj vam postavljamo i jedan video iz SAD-a, a koji bi vam trebao pokazati što znače ljetne i/ili loše gume na vozilu u zimskim uvjetima vožnje:

Ključne riječi:
Continental Dunlop Kleber Sava zimska oprema zimske gume
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

Na dan: 17. studeni 1906.

11-17-1906 Rođen osnivač Honde

Rođen osnivač Honde

Soichiro Honda, osnivač prestižne tvrtke rođen je na današnji dan u gradu Hamamatsu, dvjestotinjak kilometara udaljenom od Tokija. Nakon uspješne vozačke karijere Honda je osnovao tvrtku 1948. godine, sa startnim kapitalom od mizernih 1.500 dolara. S proizvodnjom automobila Honda se počela baviti 1962. godine.

vs