Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Tehnologije za vožnju bez smrtnih posljedica

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 11.01.2017. 13:05

CES 2017, Las Vegas 

Nissan najavio tehnologije za vožnju bez nesreća sa smrtnim posljedicama

Tehnologije za vožnju bez smrtnih posljedica

Uz vožnju bez emisija CO2 i razne sigurnosne tehnologije, Nissan najavljuje inovacije nadahnute NASA-inom tehnologijom za integraciju autonomne vožnje.

Nissanove tehnologije i partnerstva u Las Vegasu na nedavno održanom sajmu CES najavio je Nissanov predsjednik i glavni direktor, Carlos Ghosn:

Nissan CES 2017 (1)

Uz revolucionarnu tehnologiju naziva „Seamless Autonomous Mobility” odnosno SAM skratit će se vrijeme potrebno za sigurnu implementaciju autonomnih vozila. Tehnologija SAM nastala je na temelju NASA-ine tehnologije i spaja umjetnu inteligenciju ugrađenu u automobile s ljudskom podrškom. Na taj način čovjek pomaže autonomnim vozilima donijeti odluke u nepredvidljivim situacijama i pomaže u razvoju umjetne inteligencije u vozilima. Ta bi tehnologija mogla omogućiti ostvarivanje interakcije milijuna autonomnih vozila na cesti s ljudskim vozačima u kraćem roku. Dio je Nissanove strategije inteligentne integracije tehnologija.

Nissan CES 2017 (2)

Nissan i japanska internetska kompanija DeNA u sklopu Nissanove strategije autonomne vožnje započet će testiranja namijenjena razvoju autonomnih vozila za komercijalne usluge. Prva faza testiranja počet će ove godine u određenim dijelovima Japana, s posebnim fokusom na razvoj tehnologije. Do 2020. Nissan i DeNA namjeravaju proširiti obujam testiranja kako bi se uključila komercijalna upotreba tehnologije autonomne vožnje za usluge prijevoza na širem području Tokija.

Nissan CES 2017 (3)

Ghosn je najavio i planove predstavljanja novog Nissana Leaf s tehnologijom ProPILOT koja omogućuje autonomnu vožnju jednom trakom autoceste. Novi Leaf koristi se prednostima Nissanova vodećeg položaja u razvoju električnih vozila, što potvrđuje i brojka od više od 250.000 prodanih primjeraka Nissana Leaf od 2010.

Nissan CES 2017 (6)

Nastavlja se suradnja Nissana s Microsoftom na razvoju sljedeće generacije tehnologija povezivanja automobila. Demonstriran je način na koji Microsoftova tehnologija osobnog pomoćnika Cortana vožnju može učiniti učinkovitijom i jednostavnijom. Cortana je jedna od tehnologija koje Alijansa i Microsoft zajednički istražuju.

Nissan CES 2017 (7)
Ključne riječi:
autonomna vožnja CES Nissan
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

Na dan: 18. studeni 1987.

11-18-1987 Ferrari 250 GTO postaje najskuplji automobil na svijetu

Ferrari 250 GTO postaje najskuplji automobil na svijetu

Na aukciji starih automobila Ferrari 250 GTO iz 1963. prodan je za tada nevjerojatnih 1.600.000 dolara što je do tada bio najveći iznos ikada plaćen za jedan automobil. Danas najskuplji automobili na aukcijama dostižu mnogo veću vrijednost, a cijenom od milijun dolara mogu se pohvaliti i neki serijski automobili.

vs