Vidiauto Testovi Testirali smo... Honda Civic Tourer 1.6 i-DTEC Lifestyle X TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 25.03.2014. 09:13

Za obitelj i sportske vozače 

Honda Civic Tourer 1.6 i-DTEC Lifestyle X TEST

Honda Civic Tourer 1.6 i-DTEC Lifestyle X TEST

Honda Civic Tourer dolazi s odličnim 1,6-litrenim i-DTEC dizelskim motorom koji je izrazito agilan, štedljiv i ugodan u vožnji. I nudi prtljažnik obujma od čak 624 litre!

Testirao: Krunoslav Ćosić

Izrazito veliki prtljažnik Honda je na testiranoj karavanskoj (kao i na hatchback) izvedbi Civica dobila premještanjem rezervoara goriva ispod vozačkog i suvozačkog sjedala. Zbog toga se sjedi nešto više. Hatchback izvedba nudi 477 litara obujma, što je primjetno više nego što nudi većina konkurencije. Škoda Octavia je ipak izvan konkurencije jer nudi 590 litara, dok je Civic Tourer ipak bolji u karavanskoj usporedbi jer ima za 14 litara veći prtljažnik nego Škoda Octavia Combi.

U odnosu na hatchback izvedbu Civica, karavanski Civic Tourer je duži za 235 mm (4535 mm), širina je ista, dok je po visini viši za 40 mm. Međuosovinski razmak je isti - 2595 mm. Vizualno, karavan s prednje strane nije izgubio ništa od dizajna koji nudi klasični Civic (koji se inače proizvodi od daleke 1972. godine, a upravo smo na VidiAutu, u našoj rubrici Retrovizor, nedavno pisali o dolasku Honde Civic u SAD - bilo je to 1. ožujka 1975. godine), tako da se i dalje radi o jednom od najsmjelijih dizajna današnjice, koji je uz i prepoznatljiv na cesti. Dizajn više nije tako futuristički kao na prethodnom Civicu koji je imao svemirski izgled, kao da je stigao s drugog planeta, ali je i dalje vrlo moderan i poseban, s ravnom linijom haube koja se nastavlja na položeni A stup, s prednjim LED svjetlima smještenima u donjem dijelu maske te ručkama stražnjih vrata skrivenima u okvir vrata. Usporedbom dizajna obje verzije, primjećuje se kako su obje karoserijske izvedbe iste sve do dijela iza stražnjih vrata - sviđaju nam se debeli obrubi iznad kotača, a stražnja svjetla su u potpunosti drugačija, iako su i ova na karavanskoj izvedbi povezana, ali na drugačiji dizajnerski način. Originalnost je zaista bitna u današnje vrijeme kada mnogi automobili sliče jedni drugima, a razlikuju se praktički samo po svjetlima i maski hladnjaka.

Odličan 1,6-litreni i-DTEC motor

U test vozilu ispod haube je smješten odličan 1,6-litreni i-DTEC turbodizelski motor snage 120 KS, koji smo već nekoliko puta testirali (pročitajte test Honda Civic 1.6 i-DTEC i test Honda CR-V 1.6 i-DTEC). Kao što se pokazao zabavnim, izrazitih voznih karakteristika i štedljivosti u spomenuta dva Hondina modela, takav je i u Civicu karavan. Nije niti preglasan u vožnji, a spomenutih 120 KS odlično se nosi s masom od oko 1400 kilograma, uz nosivost od 480 kilograma. Naročito je svoj test položio po zahtjevnijim brdovitim cestama, koje su uz to i zavojite - motor odlično reagira na papučicu gasa, uparen je s dobro odmjerenim 6-brzinskim mjenjačem s kratkim i preciznim hodovima ručice. Uzbuđenje počinje na oko 1500 okretaja, kada prestaje pomalo primjetna turbo rupa koju se može zaobići dobrim odmjeravanjem broja okretaja i stupnjem prijenosa.

Honda Civic Tourer 1.6 i-DTEC (7)

Honda Civic Tourer je odličan automobil, štedljiv, agilan, spreman i na zabavnu vožnju, ali i na vrlo opuštenu vožnju. Poželite li avanturističku vožnju, Civic je s (jedinim dizelskim motorom u ponudi) 1,6-litrenim i-DTEC motorom sa 120 KS (88 kW) spreman. Dakle, primjetna je turbo rupa do oko 1500 okretaja, ali od tog trenutka kreće zabava. Pritiskanjem papučice gasa do daske motor će vas zalijepiti za sjedalo. I ta zalijepljenost za sjedalo će trajati sve do 5000 okretaja, kada nastupa blokada motora. Ipak, i prije je potrebno prebaciti u sljedeći stupanj prijenosa, iako će Shift oznaka već odavno sugerirati da je vrijeme za sljedeću brzinu (na oko 1800 okretaja). Već na 1700-1800 okretaja motor je spreman za sljedeću brzinu. Tako da se ovaj Civic Tourer ugodno može voziti na oko 2000 okretaja, a želite li sportsku vožnju tada mijenjajte brzine na oko 3000 o/min.

Civic karavan voli uspone i tada se zaista osjeti snaga ovog odličnog turbodizelskog motora. Bez ikakvog će pogovora ubrzavati i na vrlo strmim usponima kakvi se nalaze na usponu do Sljemena. Automobil djeluje nekako lagan i osjeti se kako je motor "zdrav". Još malo tehnikalija o test vozilu: motor ima 16 ventila, udovoljavala Euro 5 normi, najveću snagu od 120 KS postiže pri 4000 o/min, a tu je i odličan okretni moment od 300 Nm (pri 2000 okretaja u minuti). Od 0 do 100 km/h ubrzava za 10,5 sekundi, a najveća brzina je 195 km/h. Na autocesti se motor u šestom stupnju prijenosa vrti na 2300 okretaja. Potrošnja nam je po gradu bila oko 6 litara, na autocesti pada na oko 5 litara. Na otvorenoj cesti pak potrošnja pada na oko 4,5 litara, ukoliko se vozite štedljivo i ne pretjerujete s pritiskanjem papučice gasa (u tom slučaju će pored brzinomjera svijetliti uglavnom zelene strelice, umjesto plavih). Emisija CO2 je 103 g/km.

Honda Civic Tourer 1.6 i-DTEC (1)

Treba spomenuti jedan zanimljiv detalj dostupan samo na ovom 1.6-litrenom motoru, a to je otvaranje i zatvaranje prednje maske koja se pri većim brzinama zatvara kako bi se reducirao otpor zraka te i na taj način povećala ekonomičnost.
Osim ovog turbodizelaša, u ponudi je još jedan benzinski 1,8-litreni i-TVEC motor snage 142 KS (104 kW). Hatchback izvedba nudi više motora, osim spomenutih još i 2,2-litreni dizelski snage 150 KS te benzinski 1.4 snage 100 KS.

Testirani Civic nudi sustav koji pauzira motor dok stojite na semaforu ili koloni. Ipak, kada je aktivan start-stop sustav, osjetit ćete laganu vibraciju startanja motora dok stišćete spojku, a isto tako se i motor čuje na mjestu i pri startanju. Ubrzavanjem, zvuk motora je sve tiši, tako da je Civic vrlo ugodan u vožnji. Pravi obiteljski automobil.
Aktivacijom Eco tipke dobit ćete dodatne notifikacije koje vas podsjećaju kako vozite odnosno koliko pritišćete papučicu gasa - pored brzinomjera se nalaze grafičke oznake u bojama koje vam sugeriraju koliko ekološki vozite.

Honda Civic Tourer 1.6 i-DTEC (6)

Jako smo zadovoljni s ponašanjem Civica Tourera u vožnji - ovjes je dovoljno tvrd za sigurnu, ali i ugodnu vožnju, a tipkom Adaptive Damper System je moguće odrediti tvrdoću stražnjih amortizera koji mogu biti mekši, srednje tvrdi ili tvrdi (Normal, Comfort ili Dynamic), a s ciljem utjecaja udobnosti i sigurnosti u vožnji.

U Hondi je (uobičajeno) sve na svojem mjestu - sviđaju nam se „tubasti“ instrumenti, vrlo duboki i sportski nastrojeni, uz jedinu malu zamjerku na šarenilo instrumenata; boje su nam prejake. Ergonomski, sve je na svojem mjestu - ispred vozača su poredani okretomjer i brzinomjer u jednu vizualnu liniju. Odlično! Brzinomjer je digitalan i praktički se nalazi na poziciji gdje bi mogao biti Head-up display. Desno od njega nalazi se manji ekran u boji koji prikazuje razne informacije - audio sustava, putnog računala... Informacije od putnog računala nisu baš najpraktičnije riješene jer ne možemo u istom trenutku na ekranu imati informaciju kolika nam je prosječna potrošnja i koliki je doseg rezervoara goriva. Kako biste to saznali, potrebno je u postavkama odabrati što želite da se prikazuje. Međurješenje je nešto duzi pritisak na gumb Info na upravljaču te odabir informacije koja vas zanima.

Vratimo se još malo na vozne karakteristike, zaista su odlične i oduševljavaju svaki put kad se sjedne u Hondu. Kožom obloženi (nešto deblji) upravljač je dobar i dovoljno precizan, kao i kožom obložena ručica mjenjača koja reagira vrlo brzo i precizno na naše zelje. Mjenjač sa šest brzina je direktan i ima kratke hodove dok je položaj ručice nešto povišen. Spomenimo kako Civic ima ručnu kočnicu s podrškom za pomoć prilikom startanja na uzbrdici, kada se vozilo automatski zadržava 3 sekunde. Zgodno za vozače koji imaju traumu od kretanja na uzbrdici, a iza njih se na metar udaljenosti nalazi drugo vozilo. S kočnicama smo također jako zadovoljni i odlično obavljaju svoj posao.

Honda Civic Tourer 1.6 i-DTEC (5)

Civic ima prednje i stražnje parking senzore tako da je parkiranje dosta jednostavno, a tu je i tehnološka ispomoć koja će izazvati zavist vaših prijatelja - kamera je smještena iznad registarske pločice te će na ekran prenijeti sliku iza vas. Na taj je način parkiranje moguće još preciznije, preciznije čak i nego uz korištenje parking senzora. Na ekranu se nalaze iscrtane linije koje vam pomažu uparkirati se unutar linija iscrtanih na parking mjestu.

Interijer

U unutrašnjosti se nalazi sasvim dovoljno mjesta za ugodnu i gradsku i međugradsku vožnju, sjedala dobro drže u vožnji, a stražnja se klupa može transformirati u više raznih položaja (Honda to zove „magična sjedala“) tako da je prijevoz većih predmeta moguć i u stražnjem putničkom dijelu (podignete sjedala i smjestite ogromni LCD/plazma televizor). Prtljažnik obujma 624 litre ima nisku visinu praga, koji je zasigurno jedna od najbitnijih stavki prilikom kupnje ovakvog tipa vozila, nudi i skriveni dio ispod podnice, a u koji se mogu smjestiti izrazito veliki predmeti (obujam je 117 litara). Spustite li stražnja sjedala, inače djeljiva u omjeru 60:40, dobit ćete obujam od 1116 litara do visine prozora, dok će iskorištavanje prostora do krova donijeti obujam od ukupno 1668 litara. Dakle, Honda Civic Tourer je pravi obiteljski automobil (sigurno da dobro može poslužiti i kao poslovni) kod kojeg ne nedostaje mjesta u unutrašnjosti, ali niti u prtljažniku. Za usporedbu, recimo kako Škoda Octavia Combi nudi 610 litara odnosno 1740 s preklopljenim stražnjim naslonima.

Honda Civic Tourer 1.6 i-DTEC (4)

Korišteni materijali su odlične kvalitete, imaju i grafički uzorak na sebi, a većina materijala je mekana na dodir. Vozaču su sve komande nadohvat ruku, sve je na svojem mjestu, nema suvišnih i bezbrojnih gumbića, sve je dobro organizirano. Na upravljaču su također dobro organizirane sve tipke, i doslovce nema potrebe za njihovom potragom očima, jer su dostupne pod prstima. Spustite sada pogled malo niže, na papučice - one su aluminijske i odaju sportski dojam, iako ovaj automobil svojim vanjskim dizajnom ne priziva takve pomisli. Jasno, kada ga isprobate, onda postaje jasno čemu takve papučice za gas, kočnicu i spojku.

Multimedija

Šest zvučnika raspoređenih po unutrašnjosti osiguravaju dobar i glasan zvuk tako da samo trebate osigurati dobru glazbu na CD-u ili na USB disku i zabava u automobilu možete početi. OK, i-MID ekran (Inteligent-Multi Information Display) je za današnje pojmove malen, uz to nije niti osjetljiv na dodir. Jasno, nema niti smisla da bude u touch tehnologiji, s obzirom da nije nadohvat ruke, a i nešto je više okrenut prema vozaču. Ukoliko baš želite veliki ekran, onda morate uzeti Navi paket opreme. Komande smještene u središnjem dijelu imaju velike gumbiće, a naročito je dobro podešen gumb za glasnoću zvuka. U samim postavkama zvuka nalaze se standardne opcije podešavanja, a na pozadinu ekrana možete postaviti i neku svoju omiljenu fotografiju, koju ste snimili kamerom. Možete mijenjati i boje izbornika koji nije preveden na hrvatski jezik.

Honda Civic Tourer cijena

Očekivano, japanska vozila kod nas imaju dosta visoke cijene, ali takvo uvjerenje možete imati samo ako ne pogledate cijene konkurencije, na primjer iz Njemačke - početna cijena za Hondu Civic Tourer Comfort s 1.6 dizelskim motorom je 189.990 kuna, Sport paket košta 189.990 kuna, dok je cijena za testirani Tourer s paketom opreme Lifestyle X (ima i ksenon svjetla) 207.990 kuna. Želite li još više opreme (npr. ADAS sustav za pomoć u vožnji) tada cijena ide na 217.000 kuna. Popis opreme koji uključuje testirani Civic Tourer je zaista podugačak (izbrojali smo čak 97 stavki!), a cijena je usporediva s npr. Volkswagen Golfom Variant. Za ovaj iznos novca dobit ćete kvalitetan japanski karavan, dobar dizajn, odličan motor i zaista prostran prtljažnik. Spomenimo i cijenu za 1,8-litreni benzinac - od 172.000 do 267.000 kuna.
Usporedimo li cijenu karavana s peterovratnom hatchback izvedbom, s istim motorom i paketom opreme, cijena je veća za 13.000 kuna (Civic košta 194.990 kuna). Dakle, za 13.000 kuna više dobit ćete 23,5 cm duže vozilo i prtljažnik veći za 213 litara obujma (s početnim paketom Comfort razlika je samo 10.000 kuna).

Honda Civic Tourer 1.6 i-DTEC (3)

Pogledajte kratki video Honde Civic Tourer:

©VidiAuto.com, ožujak 2014.

Tehničke karakteristike

Civic Tourer 1.6 i-DTEC Lifestyle X
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 1597 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 120 KS pri 4000 o/min
Snaga u kWh: 88 kWh pri 4000 o/min
Okretni moment: 3000 Nm pri 2000 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 10,50 s
Maksimalna brzina: 195 km/h
Potrošnja (grad): 4,30 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 3,70 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 3,90 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 5,00 l/100 km
CO2 emisija: 103 g/km
Duljina: 4535 mm
Širina: 1770 mm
Visina: 1480 mm
Međuosovinski razmak: 2595 mm
Obujam prtljažnika: 624 l
Masa vozila: 1400 kg
Gume: 225/45 R17
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 207990 kn
Ključne riječi:
cijena u Hrvatskoj Civic Honda price specifications test Tourer u Hrvatskoj
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs