Vidiauto Testovi Testirali smo... Citroen C4 Picasso 1.6 e-HDi 115 Airdream Exclusive TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 29.01.2014. 13:27

Futuristička monovolumenska prostranost 

Citroen C4 Picasso 1.6 e-HDi 115 Airdream Exclusive TEST

Citroen C4 Picasso 1.6 e-HDi 115 Airdream Exclusive TEST

Citroen C4 Picasso je trenutno jedan od najljepših monovolumena na tržištu, a pozornost plijeni ne samo (pomalo) svemirskim izgledom nego i zanimljivim 1,6-litrenim HDi motorom snage 115 KS

Testirao: Krunoslav Ćosić

Citroen C4 Picasso stigao je do druge generacije koja je u odnosu na prvu generaciju kraća za 4 cm (443), ima istu širinu, ali je automobil niži za 7 centimetara. Istovremeno, masa je smanjena do 140 kilograma, ovisno o verziji. Ipak, prostor u unutrašnjosti nije ništa manji i skučeniji, a prtljažnik je povećan s 500 na 537 litara obujma.
Kako je nastao Picasso: 1999. godine predstavljena je Citroen Xsara Picasso, automobil koji vrlo često možemo vidjeti na našim cestama, 2006. godine u Parizu je predstavljena druga generacija Picassa koja donosi prvo Grand C4 Picasso sa sedam sjedala, a početkom 2007. i C4 Picasso s pet sjedala. U 2013. godini predstavljena su oba nova modela, i C4 Picasso i Grand C4 Picasso. U međuvremenu, Picasso je 2008. stigao i u seriju C3 - predstavljen u je Parizu, a 2009. godine je počela prodaja tako da se nudi i nešto manji Citroen C3 Picasso.

Svemirska svjetla
Citroen C4 Picasso 1.6 e-HDi 115 Airdream Exclusive TEST (3)

Prvo što upada u oči svakako je prednji kraj – dnevna LED svjetla su detalj koji je donio prepoznatljivost na cesti, ali i originalnost. Zanimljivo su povezana kromiranim lajsnama koje stvaraju poznati Citroenov znak, a dinamičnosti pridonosi velika maska hladnjaka s rešetkastom odnosno saćastom strukturom. Automobil je na cesti apsolutna pojava i zbog velikog panoramskog vjetrobranskog stakla koje donosi svjetlo u kabinu, ali i bolju vidljivost u prometu jer su semafori iznad glave apsolutno vidljivi i sigurno vam nitko neće iza trubiti jer ne vidite semafor. Krećete li se po gradu i tražite neku veliku zgradu, također će vam dobro doći ovo staklo. Zasmeta li vam sunce, moguće je i smanjiti prozirnu površinu putem pomičnog dijela koji se kreće po vodilicama. U odnosu na slično rješenje, koje postoji na Citroenu C3, ovo je nešto bolje jer vozač i suvozač autonomno mogu dio krova iznad svoje glave zatamniti ili pak osvijetliti.

Citroen C4 Picasso 1.6 e-HDi 115 Airdream Exclusive TEST (1)

Vozač kao dodatnu opciju ima i drugi retrovizor koji je namijenjen gledanju situacije na stražnjoj klupi. Na taj način nestašna djeca ne mogu ništa sakriti od vaših očiju.

Gledajući s boka novi Citroen C4 Picasso za kalendarsku godinu 2013. teško je neprimijetiti kako se unutar velikog monovolumenskog prostora nalazi jako velika površina namijenjena putnicima, ali i prtljazi. Naravno, ukoliko vam C4 Picasso nije dovoljno velik, Citroen u ponudi ima i Grand C4 Picasso, nešto dužu verziju koja može „ugostiti“ sedam osoba. Vratimo se još malo dizajnu bočne strane – francuski se štih primjećuje i na ovom dijelu vozila tako da Picasso više ne izgleda poput većine monovolumena, a kojima je vjerojatno krafna malo češća asocijacija na izgled. Jasno, smisao jednovolumena/monovolumena je ostvariti što više prostora, često puta nauštrb dizajna, ali C4 Picasso je uspio pomiriti te dvije suprotnosti. Tako da je ovo i dalje pravi monovolumen i udovoljava definiciji koja traži da hauba, putnički dio i prtljažnik budu u jednoj liniji, bez dodatnih isticanja. Vjerojatno ste primijetili i zatamnjena stražnja stakla (prednja se nikada ne smiju zatamniti i to je kažnjivo djelo ukoliko se na to odlučite) te vrlo lijepe aluminijske naplatke u dimenziji 205/55 R17 i gume Michelin. Stražnjim pak krajem dominiraju moderna svjetla u 3D tehnici.

Iako je automobil velik i na prvi pogled djeluje nepregledan u vožnji, ipak su nas prvi kilometri u tome razuvjerili. Velike staklene površine su odlične, a dobro dođu u svakom slučaju i parking senzori naprijed i natrag koji daju i zvučno upozorenje, a ako je radio glasno pojačan tada će se zvuk stišati kako biste čuli koliko prostora imate do prepreke.

Prostrani interijer
Citroen C4 Picasso 1.6 e-HDi 115 Airdream Exclusive TEST (5)

U unutrašnjosti opet slijedi futuristički osjećaj zahvaljujući ekranima u boji koji zbrojeno imaju čak 19 inča dijagonale! Veliki ekran ima dijagonalu od 12 inča, dok manji, koji je osjetljiv na dodir, ima dijagonalu od 7 inča a oba ekrana imaju dobru vidljivost te vjeran prikaz boja i smještena su u središnjem dijelu, dok ispred vozača nema nikakvih ekrana niti instrumenata. Ovaj se automobil s razlogom naziva Technospace jer u njemu ste zaista u pravom tehnološkom okruženju. Možda čak i malo previše, ukoliko neke stvari i dalje želite da budu tradicionalne, kao što su kontrole klima uređaja. Kod svih automobila komande su uvijek na istom mjestu, dok su kod Citroena C4 Picasso komande klime virtualne i u bilo kojem trenutku mogu biti skrivene, a na njihovom mjestu se može nalaziti nešto drugo. Takvo rješenje ima i nedostatak zato što su komande nešto manjih dimenzija i stisnute su pa sve to zahtijeva privikavanje i dosta pozornosti tijekom vožnje, kako bi se pojačalo grijanje ili pak hlađenje.

Veliki ekran je specifičan što se na njemu putem komandi na upravljaču može mijenjati prikaz – možete imati u lijevom dijelu brzinomjer, a u desnom okretomjer. Ukoliko ne želite okretomjer, na njegovom se mjestu može postaviti pozadina kakvu želite (wallpaper), ili pak navigacija, ili pak FM radio (ipak, glavni prikaz navigacije prikazuje se na manjem ekranu rezistivne tehnologije). Sami odlučujete što želite postaviti i u bilo kojem trenutku možete promijeniti. Dakle, sve je digitalno i analogno gotovo pa ne postoji u ovom automobilu. Samo je vaša noga analogna, koja pritišće analognu papučicu gasa :)

Šalimo se, postoje ipak još neke tipke kao što su električna parking kočnica, gumb za kontrolu proklizavanja, gumb za kontrolu glasnoće, žmigavci, gumb za zaključavanje vrata. Ključ vam nije potreban za pokretanje motora, dovoljno ga je samo imati uz sebe i pritisnuti gumb Start-stop. Isto tako, ključ se ne koristi niti za otključavanje i zaključavanje vrata i potrebno ga je samo imati uz sebe, brava se otključava dodirom na kvaku.

Možete i birati između više shema prikaza pa ćete imati i nešto stariji prikaz instrumenata koji asociraju na neka vremena od prije nekoliko desetljeća, a imate i interaktivnu pomoć ukoliko se ne snalazite među svim tim opcijama. Površina pored 7-inčnog ekrana osjetljivog na dodir također je osjetljiva tako da se pomoću tih „tipki“ mijenja prikaz na manjem ekranu, dok se tipkama na manjem ekranu upravlja i velikim ekranom, ukoliko je to potrebno.
Materijali u unutrašnjosti su zaista kvalitetni i na dodir i na pogled. Djeluju i razigrani, a opet i ozbiljni. Sviđa nam se višebojnost unutrašnjosti tako da vam kabina nikada neće postati monotona. Korišteni su razni reljefni dezeni. Prostora u unutrašnjosti ima „kao u priči“ i zaista se možete raširiti i raskomotiti i u prednjem i u stražnjem dijelu vozila. Idete li na duži put, možete biti sigurni kako ćete doći odmorniji nego u većini drugih automobila. Tu do izražaja dolazi francuska udobnost. S obzirom da je ovo Technospace koncept, tijekom vožnje možete biti spojeni sa svojim pametnim telefonom, preko Bluetootha na multimedijski sustav te komforno telefonirati ili pak pristupiti određenim servisima koji koriste internetsku vezu vašeg mobitela. Moguć je i audio streaming glazbe s telefona na audio sustav.

S obzirom da današnji mobiteli imaju i po 100 GB memorijskog prostora, jasno je kako sa sobom možete imati kolekciju glazbe koja će vam omogućiti višestruki krug oko Zemlje. Imate li glazbu na USB sticku, njega je moguće spojiti putem utora skrivenih u središnjem, donjem dijelu kokpita. Ustreba li vam CD čitač, on se nalazi također skriven, ali u pretincu ispred suvozača. Ovaj Picasso zaista zahtijeva istraživanje prostora i imate osjećaj kao da imate pored sebe komodu s hrpu manjih i većih ladica. Osjećaj je kao kod kuće, zaista. U cijeloj toj dobro dizajniranoj i funkcionalnoj unutrašnjosti jedino su nam središnji nasloni za ruke nekako preslabi. Recimo da ne prate ostalu dizajnersku filozofiju. Straga se nalaze tri odvojena sjedala tako da svaki putnik iza ima svoje sjedalo. I tu, očekivano, ima jako puno prostora, ne samo za noge nego i za glavu jer kabina nema kupeovsko spuštanje i time manjak prostora, a svako se sjedalo može pomjerati po dužini. Dobro će doći stolići za putnike iza, koji izgledaju poput avionskih.

Citroen C4 Picasso 1.6 e-HDi 115 Airdream Exclusive TEST (6)

Idemo dalje prema stražnjem kraju ovog jednovolumena, pa dolazimo do prtljažnika obujma 537 litara. Spustite li stražnja sjedala, obujam se povećava na 1735 litara. Ispod podnice nalazi se dodatni prostor za smještaj sitnica koje bi inače „letjele po gepeku“. Sada idemo još malo dalje iza, do registarske pločice iznad koje je smještena kamera namijenjena za pomoć prilikom parkiranja straga. Na dijelu velikog 12-inčnog ekrana prikazuje se slika iza vozila, a ukoliko se uparkiravate na obilježeno parkirališno mjesto tada će vam dobro doći i iscrtane linije na ekranu koje prate upravljanje upravljačem. Ono što se još nudi je i automatski uparkiravanje nakon što s automobilom snimite slobodno parking mjesto, a vozilo će samo upravljati volanom ovisno o kakvoj se vrsti parkirališta radi – drugi automobili su poredani uzdužno ili bočno jedan do drugoga.

Testni Citroen C4 Picasso ima sustav Stop&start tako da će se dizelski motor prilikom zaustavljanja na semaforu ugasiti i ponovo pokrenuti nakon što se pritisne papučica spojke. Dok se spojka stisne do kraja i krenete ubaciti ručicu ručnog mjenjača u stupanj prijenosa, motor je već spreman za rad, a pokretanje je brzo i ne smeta nimalo. Inače, prilikom usporavanja, kada brzina padne ispod 20 km/h i izbacite ručicu mjenjača iz brzine, motor se već gasi, a dok se stoji na semaforu na ekranu se prikazuje vrijeme koje ste uštedjeli bez rada motora, te tako uštedjeli novac, ali i manje zagadili svoj okoliš. Zgodno je što se vrijeme zbraja tako da nakon nekoliko kilometara možete vidjeti koliko ste ukupno minuta imali ugašen motor.

C4 Picasso je i vrlo siguran automobil, a u tome će vam pripomoći radarski sustav koji prati vozila u mrtvom kutu, a čim se vozilo pojavi u mrtvom kutu u retrovizorima će se pojaviti crvena lampica i tako dati do znanja kako promjena voznog traka nije sigurna. Zgodan detalj noću je svakako paljenje prednjih maglenki koje dodatno osvjetljavaju manje vidljiv kut prilikom skretanja po zavojima ili pak kada skrećete pod kutom od 90 stupnjeva, a prelazite preko kanala.

1,6 e-HDi 115 motor

U vožnji je novi Citroen C4 Picasso nešto bučniji i čuje se turbodizelski motor tijekom vožnje. To nije preglasno, ali nešto je glasnije nego kod Citroena C3 koji smo testirali s trocilindarskim benzinskim motorom. Motor se vrti maksimalno do 5000 okretaja, ali ne vrijedi ga voziti u tako visokim okretajima. Najbolje je mijenjati brzine negdje na 2200 okretaja jer tada broj okretaja pada na 1500 i auto može bez problema povući u slijedećoj brzini. Ako se brzine mijenjaju na ispod 2000 okretaja tada u sljedećoj brzini okretaji padaju na 1200 do 1300 što ipak nije dovoljno da motor povuče; tada turbina ne radi.

Ako se želi nešto energičnije voziti tada je brzine potrebno mijenjati na maksimalnih 3000 okretaja i pri prebacivanju u sljedeću brzinom okretaji padaju na 2000 do 2200 okretaja. U ovakvom režimu 1,6-litreni dizelaš će najbolje povući. Zanimalo nas je što ako se motor vrti na 4000 okretaja te prebacimo u sljedeću brzinu - i dalje će ubrzavati, ali ne osjeti se snaga i moment kao u području između 2000 i 3000 o/min. Ručni mjenjač sa 6 brzina je odličan i ima nešto kraće hodove nego što smo navikli kod Citroena, što je za pohvalu; ručica je vrlo čvrsta tako da je ovo mjenjač s kojim smo uživali. Upravljač je dosta precizan, kočnice su jako dobre. Auto u vožnji po zavojima nije premekan tako da dobro drži cestu i nema visoko težište u vožnji.
U vožnji je novi Citroen C4 Picasso vrlo pregledan zahvaljujući izrazito istaknutom prednjem dijelu kabine tako da je pri vožnji po zavojima vidljivost baš dobra i zbog A stupa koji se sastoji od dva stupa.
Potrošnja je po gradu između 6 i 7 litara, dok je na autocesti 6,5 litara. Prosjek testa je 7 litara. S obzirom na masu od 1480 kilograma, na veličinu odnosno visinu vozila potrošnja je očekivana.

Citroen C4 Picasso 1.6 e-HDi 115 Airdream Exclusive TEST (2)

C4 Picasso je do sada prodan u više od 3 milijuna komada u cijelom svijetu i to je prvi Citroenov model nastao na novoj platformi EMP2 koja omogućava manju masu vozila i aerodinamiku tako da C4 Picasso emitira od 98 grama CO2 po jednom kilometru. Pored testiranog C4 Picasso s 1,6-litrenim trubodizelskim eHDi 115 motorom snage 115 KS, koji se u praksi pokazao jako dobrim ukoliko ga dobro skužite i vozite u području u kojem ima najviše snage i momenta, dizelsku ponudu čine još HDi 90 i e-HDi 90, dok se benzinska ponuda sastoji od VTi120 i THP155.

Citroen C4 Picasso cijena

Početna cijena od 136.000 kuna za C4 Picasso HDi 90 čini se jako dobrom, dok je osnovna cijena za benzince 142.830 kuna. Testirani C4 Picasso e-HDI 115 Airdream ima najjači paket opreme Exclusive te donosi nekoliko desetaka opcija u dodatnoj opremi. Cijena je 202.468 kuna, a ako ne želite verziju Airdream tada je cijena 197.143 kune. Početna cijena za Grand C4 Picasso je 150.000 kuna, ukoliko vam je potrebno sedam sjedala.

©VidiAuto.com, 01.2014.

Tehničke karakteristike

C4 Picasso 1.6 e-HDi 115 Airdream Exclusive
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 1560 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 115 KS pri 3600 o/min
Snaga u kWh: 85 kWh pri 3600 o/min
Okretni moment: 270 Nm pri 1750 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 11,80 s
Maksimalna brzina: 189 km/h
Potrošnja (grad): 4,50 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 3,80 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 4,00 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 7,00 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 105 g/km
Duljina: 4428 mm
Širina: 1826 mm
Visina: 1625 mm
Međuosovinski razmak: 2840 mm
Obujam prtljažnika: 537 l
Masa vozila: 1480 kg
Gume: 205/55 R17
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 202468 kn
Ključne riječi:
C4 Picasso cijena u Hrvatskoj Citroen e-HDi test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. rujan 1908.

9-24-1908 Prvi Model T

Prvi Model T

Prvi tvornički izrađen Ford model T završen je na današnji dan. Automobil je svoju pravu popularnost i slavu počeo stjecati tek 6 godina kasnije kada je uvođenjem proizvodnje na pokretnoj traci osjetno pojeftinio.

vs

.::.