Vidiauto Testovi Testirali smo... Honda Jazz 1.3 i-VTEC 102 Elegance TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 07.12.2016. 17:29

Prostor na kvadrat 

Honda Jazz 1.3 i-VTEC 102 CVT Elegance TEST

Honda Jazz 1.3 i-VTEC 102 Elegance TEST

Honda Jazz je idealan automobil za obitelji koje traže manji obiteljski automobil s puno prostora.

U kompaktnom, monovolumenskom izdanju treća generacija Honde Jazz je vrlo zanimljiv automobil - kad ga otvorite shvatite koliko prostora ima i svim smjerovima, a Hondina fantastično riješena rješenja poput magičnih sjedala i smještaja spremnika goriva ispod prednjih sjedala omogućila su prostranost kakvu nećete pronaći u niti jednom drugom automobilu iz klase.

Smještanjem spremnika goriva ispod prednjih sjedala omogućen je dubok prtljažnik obujma od 354 litre prema VDA metodi mjerenja, a ako izvadite van dodatak ispod podnice prtljažnika inače predviđen za rezervni kotač dobit ćete još više prostora ukoliko krećete na duži put. Istovremeno, na prednjim sjedalima se ne sjedi previsoko, može se znatno spustiti i vozačko i suvozačko sjedalo. Vozačka pozicija je pregledna, bočne staklene površine su velike i omogućuju da samo na tren bacimo pogled i "snimimo" situaciju oko nas. Integrirana je straga i kamera pa je parkiranje i manevriranje u gradu vrlo praktično, uz prednje i stražnje parking senzore, a kako Honda Jazz ima dužinu od 3995 mm ne predstavlja nikakav problem ugurati se i u neki manji prostor, praktički "na knap".

Honda Jazz 1.3 i-VTEC 102 CVT Elegance (2)

Vozač ispred sebe ima veći broj gumbića, naročito ih je puno na kolu upravljača, a iza upravljača vire plus i minus čije polugice služe za promjenu stupnjeva prijenosa, iako testirana Honda Jazz nema mjenjač s klasičnim zupčanicima kojima se upravlja bilo ručno ili automatizirano nego ima CVT mjenjač, ali koji ipak glumi kao da se mijenjaju stupnjevi prijenosa. Moguće je šaltati između sedam stupnjeva u bilo kojem trenutku, bilo da je ručica CVT mjenjača obložena kožom u D ili S načinu. Razlika je jedino što se u S načinu motor više vrti ukoliko se ručno mijenjaju stupnjevi prijenosa. Ipak, radije bismo da S mod nije smješten u istoj ravnini s ostalim pozicijama ručice mjenjača jer nam se pri parkiranju vrlo često događalo da ručicu mjenjača gurnemo do kraja, u S mod, a koji onda istovremeno uz glasniji zvuk povećava i potrošnju goriva.

Same promjene stupnjeva prijenosa ispred vozača događaju se vrlo ugodno, a nešto sitno trzanje se može osjetiti pri stisku papučice gasa do kraja. Tada motor postaje bučniji i ima onaj karakterističan zvuk CVT-a. U laganoj vožnji, s laganim ubrzavanjima zvuk je primjereno tih. Spomenimo i kako se putem polugica na kolu upravljača ugodno može kočiti motorom umjesto kočnicama ukoliko se prilagođavamo prometnoj situaciji ispred nas.

Honda Jazz 1.3 i-VTEC 102 CVT Elegance (3)

Novi u ponudi 1.3 i-VTEC atmosferski benzinski motor s četiri cilindra ne puca od snage, prije je pitom nego sportski orijentiran pa pretjecanja traju nešto duže. Dakle, automobil idealan za idiličnu obiteljsku vožnju tijekom koje ćete vjerojatno često pogledati u smjeru stražnjih sjedala na kojima sjede djeca.

A kad djeca ne sjede straga i trebate prevesti kakav (po)veći komad namještaja poput novog hladnjaka ili ste se pak ponovili s novim velikim televizorom sve to ćete moći napraviti upravo uz Hondu Jazz, a ne iznajmljivati kakav kombi. Naime, Honda Jazz poput drugih novih Hondi (HR-V, Civic, CR-V) ima magična sjedala za koja vam ne treba nikakva čarobna riječ nego vam samo treba ideja što želite učiniti. Jednostavnim podizanjem donjeg dijela stražnjih sjedala u središnjem se dijelu kabine pojavljuje ogroman prostor, a sjedala se mogu i preklopiti prema naprijed pa ćete straga dobiti dugu potpuno ravnu plohu u koju je lako ugurati veće predmete. Zgodno je što se i tijekom vožnje s putnicima straga ispod njihovih sjedala mogu smjestiti dodatne torbe i prtljaga. Sa spuštenim stražnjim sjedalima obujam prtljažnika povećava se na 884 litre.

Honda Jazz je zaista prostrana u svim smjerovima, a uz izrazito prostrana stražnja sjedala naročito za noge i na prednjem dijelu ima znatno prostora pomicanjem A stupa u vrlo polegnuti položaj. Imamo osjećaj kao da bismo i na kokpit ispred nas mogli još nešto stvari smjestiti.

Sam kokpit odnosno instrument ploča je od uglavnom crnog tvrdog na dodir materijala, uz mekanu površinu ispred suvozača te veći broj kromiranih detalja i crta koji prostor čine ljepšim i zanimljivijim. Komande automatskog klima uređaja su osjetljive na dodir, osvijetljene su bijelom bojom dok su instrumenti okretomjera i velikog središnjeg brzinomjera u plavoj boji, s bijelim kazaljkama. Oko brzinomjera se nalaze svjetlosni indikatori koliko je naša vožnja ekološka.

U interijeru ne bismo praktički ništa mijenjali jer je ugodan, moderan, s udobnim sjedalima, ali bismo na lijevim vratima, na mjestu gdje se nalaze električni podizači svih stakala, voljeli ne imati istaknutu dvokomponentnu površinu koja sa svojim isticanjem malo smeta lijevoj nozi ukoliko ju naslonimo na dio gdje se nalaze prekidači stakala.

Zadovoljni smo i s potrošnjom od 6,4 litre u gradskoj vožnji koja bi prema tvorničkim podacima trebala biti za oko 0,7 litre niža s CVT mjenjačem nego kod verzije s ručnim mjenjačem pa čisto da znate ukoliko se dvoumite koji mjenjač odabrati. Isto tako, zadovoljni smo sigurnosnim zaštitama i pomoćima poput očitavanja prometnih znakova tijekom vožnje putem kamere smještene na vjetrobranskom staklu te sustava koji prate udaljenost do vozila ispred nas i pravovremeno nas zvučno i svjetlosno na ekranu putnog računala obavještavaju o mogućnosti sudara ukoliko ne smanjimo brzinu vožnje i povećamo razmak do vozila ispred. Sustav može i sam zakočiti ukoliko pravovremeno ne uočimo opasnost ispred sebe.

Honda Jazz 1.3 i-VTEC 102 CVT Elegance (1)

Bogat je i multimedijski sustav Honda Connect na touch ekranu od 7 inča, preveden na hrvatski jezik te organiziran poput današnjih tableta. Na pet početnih ekrana mogu se postaviti razni prečaci do raznih aplikacija, a u pozadini se vrti Android 4.0.4 s 3,79 GB prostora pa je preko interneta moguće preuzimanje novih aplikacija poput već instalirane Aha koja omogućuje da se na sustav u vozilu sluša glazba s internetskih radija, podcasti, audio knjige, vremenske prognoze itd.

Izvana je testirana Honda Jazz razigranog dizajna, s puno detalja, ima dnevna LED svjetla u donjem dijelu odbojnika, snažnu i robusnu "facu" s istaknutim odbojnikom i sportski dizajniranim donjim dijelom odbojnika, vrlo izražajan monovolumenski dizajn prednjeg dijela. Na vratima koja se otvaraju samo pritiskom na gumb (ključ samo treba biti uz nas) primjetna je udubljena crta koja završava na stražnjim svjetlima veće površine.

Honda Jazz je dostupna samo s 1.3 i-VTEC benzinskim motorom, ne nudi se ništa drugo u ponudi, a birati možete između CVT i ručnog mjenjača te paketa opreme. Početna cijena starta od 124.990 kuna, CVT verzija od 151.690 kuna. Naš testirani Jazz s paketom opreme Elegance i CVT mjenjačem ima cijenu 168.690 kuna. Tradicionalno, Japanci nude pregršt opreme već u početnom paketu, pouzdane motore i ugodan ovjes, puno sigurnosne opreme ali vam to i naplate.

Tehničke karakteristike

Jazz 1.3 i-VTEC 102 CVT Elegance
Vrsta motora: Benzinski
Obujam motora: 1318 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 102 KS pri 6000 o/min
Snaga u kWh: 75 kWh pri 6000 o/min
Okretni moment: 123 Nm pri 5000 o/min
Mjenjač: CVT
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 12,30 s
Maksimalna brzina: 182 km/h
Potrošnja (grad): 5,50 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 4,50 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 4,90 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 6,40 l/100 km
CO2 emisija: 114 g/km
Duljina: 3995 mm
Širina: 1694 mm
Visina: 1550 mm
Međuosovinski razmak: 2530 mm
Obujam prtljažnika: 354 l
Masa vozila: 1109 kg
Gume: 185/55 R16
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 168690 kn
Ključne riječi:
cijena u Hrvatskoj CVT Honda Jazz test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

Na dan: 23. svibanj 1934.

Bonnie i Clyde

Clyde Champion Barrow i Bonnie Parker ubijeni su u okršaju s policijom državi Texas i Louisiana tijekom pokušaja bijega u ukradenom Fordu V-8 iz 1934. godine. Bonnie i Clyde su bili jedan od najpoznatijih kriminalnih parova.

vs