Vidiauto Novosti Najave Drugačija strana automobilskih imena

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 03.08.2018. 06:17

Inspiracija ili ... 

Imena luda nalaze se svuda: zanimljiva automobilska imena

Drugačija strana automobilskih imena

Nije lako proizvođačima dati novo ime nekom modelu, a kada se i smisli neko zanimljivo i zvučno ime, moguće je da će na nekim tržištima zvučati potpuno krivo.

Kada kažemo smiješna ili čudna imena, sigurno vam pada nekoliko modela na pamet, a mi ćemo vam ih nabrojati još nekoliko, jer sigurno niste čuli za sve. Pa krenimo redom. Prvi model koji nam pada na pamet je Ford Kuga, ime koje je ustvari asocijacija na pumu (eng. Cougar), no kod nas riječ kuga prvenstveno označava smrtonosnu bolest.

Porsche Macan GTS

Još jedan aktualan SUV ima smiješno ime – Porsche Macan, ako ga čitamo kako se piše, a svi znamo tko je macan. Inače ime se čita sa slovom K. Slično je i s Toyotom Carinom, koja je kod nas označavala nešto sasvim drugačije i to ako se čitalo s C, a još gori naziv je bio ako ste C pročitali s K.

Toyota Carina

No nije samo kod nas tako. Tako se Mitsubishi Pajero u državama španjolskog jezika prodavao pod imenom Montero, što označava planinskog lovca, jer Pajero na tom jeziku označava muškarca koji se sam zadovoljava.

Mitsubishi Pajero Montero

Još jedna Toyota je imala neobično ime – Starlet, prethodnica Yarisa, a sigurno smo kako ni jedna starleta nije vozila Toyotu Starlet. Ustvari, jesu li tada uopće postojale starlete? Ford je svoj model Pinto morao drugačije nazvati u Brazilu, jer tamo pinto znači mali penis, što mu zasigurno ne bi pomoglo u prodaji.

Ford Pinto

Osim službenih imena, postoji i mnogo modela koji dobiju posebne nadimke u pojedinim državama. Tako su god nas popularni nazivi bili Peglica (Fiat 126p), Fićo (Zastava 750), Stojadin (Zastava 101), Žaba (Citroen DS), a ne smijemo zaboraviti i na VW Bubu, koja je bila pod tim nazivom poznata u gotovo čitavom svijetu.

Citroen DS 21
Ključne riječi:
automobilska imena
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

Na dan: 23. listopad 1970.

10-23-1970 Blue Flame postiže rekord

Blue Flame postiže rekord

Amerikanac Gary Gabelich (čiji su se roditelji doselili u Ameriku iz Splita) postigao je svojim vozilom Blue Flame prosječnu brzinu od 1024 km/h, a povremeno je dostizao i 1060 km/h. «Automobil» je bio pokretan motorima na tekući prirodni plin miješan s vodikovim oksidom.

vs