Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi I.D. Buzz predstavljen na NAIAS

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 11.01.2017. 10:06

Volkswagen u Detroitu 

I.D. Buzz električni monovolumen predstavljen na NAIAS

I.D. Buzz predstavljen na NAIAS

Volkswagen je na NAIAS auto salonu u Detroitu predstavio zanimljivu studiju I.D. Buzz.

Električni minibus I.D. Buzz najavljuje Volkswagenovu ofenzivu u smjeru električnih automobila - do 2025. godine namjeravaju prodavati milijun električnih automobila godišnje. Uz novi e-Golf, koji već sada nudi 50 posto više dosega, najavljeno je da će I.D. Buzz moći s jednim punjenjem baterija prijeći 600 kilometara.

Volkswagen I.D. Buzz (1)

Dužine 4942 mm s mjestom za osam sjedala nastao je na modularnoj električnoj platformi MEB, a novom se energijom I.D. Buzz opskrbljuje induktivno ili preko stanice za punjenje vozila. Punjenje do razine od 80 posto traje otprilike 30 minuta pri snazi punjenja od 150 kW. Vozilo raspolaže vrlo dugačkim međuosovinskim razmakom od 3300 mm, a akumulator je smješten u podnici vozila čime se težište spustilo i dobila savršena raspodjela mase.

Volkswagen I.D. Buzz (7)

Snaga pogonskog sustava je 275 kW / 375 KS - do stotke I.D. Buzz stiže za oko 5 sekundi, a najveća brzina mu je ograničena na 160 km/h.

„Od 2020. godine s obitelji I.D. na tržište ćemo lansirati sasvim novu generaciju potpuno umreženih električnih automobila. Njih će si moći priuštiti milijuni kupaca, a ne samo milijunaši“, najavio je Herbert Diess, predsjednik uprave marke Volkswagen.

Volkswagen I.D. Buzz (2)

Volkswagen I.D. Buzz je prostrano vozilo s pogonom na sve kotače, uz električne motore na prednjoj i stražnjoj osovini, a uz I.D. Pilot nudi potpuno automatizirani modus vožnje. Dovoljan je lagani pritisak na kolo upravljača kako bi se ono uvuklo, stopilo s kokpitom i prebacilo I.D. Buzz iz manualnog u potpuno samostalni modus „I.D. Pilot“.

Volkswagen I.D. Buzz (4)

Sada vozač može okrenuti svoje sjedalo unatrag i posvetiti se drugim putnicima u vozilu. Laserski skener, ultrazvučni senzori, radarski senzori, kamere sustava Area View i prednja kamera nadziru okolinu; ostale prometne informacije primaju se preko clouda. Monovolumen najvažnije informacije projicira preko AR (Augmented Reality - proširena stvarnost) Head-up zaslona u vidno polje vozača – u 3D, virtualno na cestu.

Volkswagen I.D. Buzz (5)
Volkswagen I.D. Buzz (3)
Ključne riječi:
električni automobil I.D. Buzz NAIAS Volkswagen
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs